Onze sponsor:

Review:

Fibaro Home Center 2

Scenes

Wat een domotica systeem echt slim maakt zijn scenes/regels. Met deze scenes kun je vanalles in je huis automatisch regelen. Zo kun je bv zorgen dat je lampen automatisch aan gaan als de zon ondergaat of dat de stroom uitgezet wordt als je van huis gaat.
 
De Fibaro HC2 heeft 3 manieren om scenes te maken:

1. Magic scenes

Het maken van scenes is op deze manier zeer simpel. Met een paar klikken kun je zonder programmeerkennis een regel maken. Het nadeel van deze manier is dat je geen complexe regels kunt maken. Maar daar heeft de Fibaro gelukkig nog 2 andere manieren voor.

2. Block scenes

Met het "block scenes" gedeelte kun je wat ingewikkelder regels maken. Het is gebaseerd op een drag en drop systeem. Op deze manier kun je redelijk eenvoudig regels maken. Eigenlijk kun je zo'n beetje alles wat je kunt verzinnen hiermee maken.
Als je een regel af hebt kun je naar de LUA versie switchen zodat je de code achter de regel kunt bekijken. Fijn als je de taal een beetje wilt leren. 

3. LUA scene

De laatste mogelijkheid om via de programmeertaal LUA regels te maken. Hiermee heb je volledige controle over je regel en is dus zo'n beetje alles mogelijk. Dit zal niet voor iedereen weggelegd zijn maar het is goed dat deze optie in het systeem zit. Er is tevens een API welke goed gedocumenteerd is,en er is een developers website waar je veel informatie kunt vinden.

Energieverbruik:

En ander belangrijk onderdeel van de Home Center 2 is dat je uitgebreid je energieverbruik in de gaten kunt houden. Daarnaast is er een mogelijkheid om je temperatuur in de gaten te houden. Uiteraard moet je hiervoor wel modules hebben die dit ondersteunen.
Er zijn opties om te vergelijken, totalen in te zien, de top 5 gebruikers, etc. zeer uitgebreid dus.

Plugins:

In het plugin gedeelte heb je de mogelijkheid om bv ip-apparaten toe te voegen. Je kunt bv producten zoals een Samsung tv toevoegen en je Onkyo stereo. Maar je kunt ook je alarmsysteem hiermee opbouwen. Er zijn meer dan 180 plugins beschikbaar. Er is helaas geen mogelijkheid voor ontwikkelaars om zelf iets te ontwikkelen, dat is wel erg jammer.

Panels:

Dit gedeelte bevat standaard functionaliteiten zoals bv je alarm, klimaat en evenementen gedeelte. Het alarm en klimaat gedeelte is zeer uitgebreid. Hier kunnen andere controllers nog wat van leren.

Verwarming paneel:

Alarm paneel

Configuration:

In het configuatie scherm kun je algemene instellingen vinden.

Firmware upgrade:

Fibaro brengt regelmatig nieuwe firmware uit, met nieuwe functionaliteiten en ondersteuning voor modules. Meestal brengt men eerst een Beta versie uit zodat gebruikers kunnen testen waarna er vervolgens een definitieve versie komt.
In het verleden is dat nog weleens misgegaan omdat sommige gebruikers na het installeren van de beta hun systeem niet meer aan de praat kregen. Ze moesten toen alles opnieuw instellen en modules opnieuw toevoegen. Hou hier dus rekening mee.

Access control:

Hier kun je gebruikers aanmaken die toegang mogen hebben tot je controller. Helaas is het niet mogelijk om rechten toe te kennen aan bepaalde gedeeltes. Je kunt wel rechten toekennen aan apparaten, scene's en heating zones.

Backup & Recovery

Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier backups maken en deze weer terug zetten. Fijn als je ergens per ongeluk een foutje maakt. Er wordt een backup gemaakt van je scenes, kamers en Z-Wave configuratie. Je kunt zowel in de cloud als lokaal een backup maken. Goed geregeld dus.

Diagnostics:

Fibaro heeft in dit gedeelte de mogelijkheid om je CPU, geheugen, schrijfruimte en je Z-Wave gedeelte in de gaten te houden.

Gateway connections:

Het is mogelijk om meerdere HC2's aan elkaar te koppelen om je netwerk bereik uit te breiden. Het is ook mogelijk om de Fibaro Light te koppelen.

LAN settings:

Je LAN instellingen.

Location:

Je locatie instellingen, deze worden ook gebruikt om, via je telefoon, de afstand naar je huis te bepalen.

Notification center:

Hier kun je notificaties aanmaken die je bv kunt gebruiken in een scene.

Z-Wave netwerk:

Je Z-Wave netwerk instellingen, die zeer uitgebreide opties bevatten.

Dit product is te koop voor:


€ 499
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.