Onze sponsor:

Review:

16 september 2022 | Niels Laan | Fibaro, Smart Home Hubs, Fibaro

Fibaro Home Center 3 Lite

Als je de HC3 Lite in huis haalt krijg je de mogelijkheid om je huis echt slim te maken. Hij heeft namelijk om naast dat je een lamp aan- en uitzetten kunt zetten met de APP, de mogelijkheid om slimme regels te maken. Je kunt bv zorgen dat als je weg bent de verwarming, alle lampen en het alarm automatisch wordt aangezet. Deze regels kun je gemakkelijk maken met het ingebouwde blokken/drag en drop systeem. Deze manier van werken is voor beginnende gebruikers goed te volgen.

Voor de wat geavanceerde gebruikers is er een mogelijkheid om te programmeren in LUA. Dit is een programmeertaal waarbij de mogelijkheden bijna eindeloos zijn. Je kunt dan dus echt helemaal los gaan.

De HC3L maakt voor het bedienen van je apparaten gebruik van de Z-Wave Plus protocol. Voor deze protocol zijn zeer veel verschillende soorten apparaten beschikbaar. Zo zijn er bewegingssensoren, deurcontacten, rookmelders, etc etc. Er kunnen naast de eigen Fibaro apparaten ook andere merken gebruikt worden. In de door ons getest apparaten werkt dit ook allemaal zoals het hoort en is het toevoegen niet heel ingewikkeld.

Een volledige lijst van apparaten die ondersteund worden kun je vinden op de Fibaro website: https://compatibility.fibaro.com.

De toevoegen van de "panels" om je alarm, verwarming en irrigatiesysteem te regelen is een mooie toevoeging. Hiermee kun je namelijk simpel het geheel automatiseren. Bij andere controllers moet je vaak dit allemaal zelf in elkaar klikken.

Ook een mooie toevoeging is de energie dashboard, waar je zeer uitgebreid het verbruik van de apparaten bij kunt houden. Hier kunnen ook anders controllers een voorbeeld aannemen.

De HC3 Lite heeft de spraakaansturing prima op orde. Dit werkt via Alexa en Google home. Je kunt gemakkelijk vragen om je verlichting aan te zetten en dit is goed in te regelen.

Deze hub kan zowel in de Cloud werken als stand alone/lokaal. Hierbij moet wel vermeld worden dat als je gebruik wilt maken van de spraak dat je wel de Cloud moet gebruiken. Hetzelfde geld voor de APP als je deze buitenhuis gebruikt (er zijn wel wat manieren om te omzeilen).


Nu we het toch over de APP hebben deze is vrij basic maar doet wat hij moet doen. Zo kun je natuurlijk je apparaten bedienen, scenes opstarten en je alarm/klimaat bedienen. Het is een gemiste kans dat je geen apparaten kunt toevoegen of gebruikers kunt beheren. Voor zo'n ontwikkeld systeem zou je wat meer verwachten.

De prijs van deze controller is € 143,00 wat hem natuurlijk gunstig geprijsd maakt. Zeker als je dit vergelijkt met bv een Homey (€399,00) of met de HC3 welke €599,00 kost.

Aan deze goedkope prijs zitten wel wat nadelen. Fibaro heeft namelijk gesneden in de functionaliteiten. Zo kun je niet meer dan 40 scenes aanmaken, maar 1 camera aansluiten, 6 plugins en 5 quick apps installeren en circa 40 apparaten welke je kunt aansluiten.

In de hardware is ook bezuinigd want hij heeft geen UTP, een single core processor en 4 GB geheugen t.o.v. de HC3. Of je hier in de praktijk veel van gaat merken is te betwijfelen. Ik merkte weinig verschil met de HC3. Ten aanzien van de UTP heb je overigens wel een mogelijkheid om een adapter te gebruiken zoals de UGreen ethernet adapter.

Voor wie is deze controller?

Misschien wel een goede vraag is voor wie deze controller nou bedoelt is. Laat ik voor opstellen dat als je serieuze aan de slag wilt met het slim maken van je huis dat je beter niet kunt kiezen voor de HC3 Lite. De hoofdreden is dat je wel snel tegen de 20 scenes beperking gaat aanlopen. Nu zijn er wel wat omwegen om dit uit te breiden maar dat brengt wel allemaal goed met zich mee.

Maar voor wie wel dan? Ik denk dat deze controller vooral geschikt is als je wilt beginnen met een Smart Home en als je niet al te wilde dingen wilt doen. Dus wat basis scenes en niet te ingewikkeld. 

Deze controller is ook geschikt voor als je een mega huis hebt of een tuinhuis. Je kunt dan de HC3 Lite gebruiken als tussen station om je bereik te vergroten.

Conclusie:

Dus zoek je een goed in elkaar gezet systeem om te starten met je Smart Home dan is de HC3 Lite een mooie oplossing.

Snel
Stabiel
Scenes/regels maken zowel voor de starter als de Pro
Standaard Alarm/klimaat/watersysteem voor tuin
Prijs

Geen ondersteuning voor andere protocollen (zoals Zigbee)
Maximaal 20 scenes
WiFi verbinding (geen UTP)
1 camera aan te sluiten
6 plugins en 5 quick apps te installeren
40 apparaten aansluiten is een aanbeveling

Eindoordeel

7,5

Deze review is gemaakt met de firmware: 5.080.20

Er gaat speciale dank naar JDK Benelux (importeur FIBARO / http://shop.jdkbenelux.com/) voor het beschikbaar stellen van een test apparaat.

Dit product is te koop voor:


€ 143
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs