Onze sponsor:

Review:

HomeWizard Energy Socket - Wel of geen energie besparen?

Bespaar je wel of geen energie met deze tussenstekker?

In tijden dat de energie prijzen de pan uit stijgen is een manier om te besparen natuurlijk altijd welkom. Een slimme stekker kan hier een goede aanvulling op zijn. De HomeWizard Energy Socket is zo'n stekker met wat slimme mogelijkheden.

Wij hebben hem uitgebreid getest en gaan hem aan de tand voelen en kijken of je echt wel kunt besparen.

HomeWizard

De naam HomeWizard zal je misschien wel bekend voorkomen. In 2013 is dit Nederlandse bedrijf begonnen met het maken van Smart Home producten. Zo had men een Smart Home hub, tussenstekkers, slimme lampen, energie meters en nog veel meer producten. Deze werkt met de draadloze 433Mhz protocol.

Een aantal jaren geleden zijn ze gestopt met de hub en zijn zich gaan richten op energie besparende producten zoals: de P1 meter en watermeter. De slimme stekker is een mooie toevoeging aan deze reeks producten.

Met deze slimme stekker kun je op afstand een apparaat aan- of uitzetten. Dit kan door middel van de bijgeleverde APP (later meer hierover) die er is voor iOS en Android. Naast dit schakelen kan hij ook het energie verbruik meten van het aangesloten apparaat. Hierdoor kun je diverse besparingen realiseren.

Besparen maar

Als je deze tussenstekker hebt geinstalleerd kun je beginnen met het meten van je sluipverbruikers. Dit zijn apparaten die vaak standby (omdat je ze bijvoorbeeld zo weer wilt gebruiken). 

Denk hierbij bv aan je televisie, mediabox of stereo. Deze laatste verbruikt bij ons maar liefst 20W in standby stand. Dat is natuurlijk zonde van de energie. Met de huidige tarieven kost je dit gewoon zo'n 80 euro p/j.

Het aansluiten van een apparaat is niet heel ingewikkeld want dit is een kwestie van de plug in het stopcontact steken en de stekker van het apparaat daar weer erin. Het meten gebeurt realtime en automatisch, de data komt vanzelf in de APP terecht. Je kunt dus relatief eenvoudig het verbruik meten en dus ook weten waar je sluipverbruikers zitten.

Kleurtjes

De plug heeft aan de voorkant een LED ring (lampje) zitten. Zoals bv bij een Fibaro Wall Plug kun je hierdoor het verbruik zien van het aangesloten apparaat. Super handig om vrijwel direct te zien wat hij verbruikt. Helaas kun je bij deze tussenstekker je de LED alleen maar aan- of uitzetten. Niet heel zinnig dus.

Kun je nou echt besparen?

Allemaal leuk en aardig maar de grote vraag is natuurlijk of je echt kunt besparen. En ja, dat kan zeker.

Sluipverbruikers/apparaten uitzetten:
Zoals al aangeven je kunt je sluipverbruikers in beeld brengen. Deze kun je dan op bepaalde tijdstippen uit laten zetten. Maar denk ook aan een NAS welke je niet zoveel gebruikt, deze kan natuurlijk prima uit en als je hem nodig hebt kun je hem eenvoudig aanzetten. Elke Watt die je aan sluipverbruik kunt verminderen bespaart je ruim €3 euro per jaar! Dat is makkelijk verdiend

Zonne-energie gebruiken:
Als je zonnepanelen hebt zou je deze energie kunnen gebruiken of bv een keukenboiler warm te maken of je accu van je fiets op te laden. Momenteel is dit in Nederland nog niet zo interresant omdat we een salderingsregeling hebben. Maar voor onze Belgische gebruikers weer wel.

Dynamisch contract:
Als je een dynamisch energie contract hebt dan betaal je de energieprijs per uur. Hierdoor zijn de prijzen overdag een stuk lager dan bij een normaal contract. Deze prijzen worden 1 dag van de voren vastgelegd. Je zou dus kunnen kijken wanneer het tarief het laagste is en hierop apparaten kunnen aanzetten. Helaas is deze plug nog niet zo slim dat hij dit automatisch kan.

Wat krijg je:

- Handleiding
- Smart plug

Specificaties:

Daadloos:
802.11b/g/n (2.4 GHz) WiFi
Versleuteling met WPA, WPA2 en WPA3

Geschiedenis:
Geschiedenis van de afgelopen 12 maanden energieverbruik
Verleng je energiegeschiedenis met een Energy+ abonnement

Beveiliging:
Automatische beveiligingsupdates
128bits AES versleuteling met TLS/SSL

Maximale belasting:
3680 Watt (16A)

Aarding:
Gecombineerde rand/pen -aarde stekker (Nederland/België)

Eigen gebruik:
Minder dan 1 Watt

Uiterlijk:

Grootte:

Genoeg over de plug zelf laten we hem eens gaan installeren want dit moet dit als te ingewikkeld zijn.

Klik hier voor de installatie.

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels