Onze sponsor:

Review:

HomeWizard Energy Socket - Wel of geen energie besparen?

Installatie:

Laten we eens kijken of de installatie echt zo gemakkelijk is als men beweerd. De eerste stap is de APP te downloaden van HomeWizard. Er is een iOS en Android versie beschikbaar. Na wat stappen, waaronder dat je je moet registeren, kunnen we de plug toevoegen. Wij hadden al een account, dus gaat het toevoegen vanaf het startscherm. Dat doe je door op het radar icoon te drukken en naar meters te gaan.

Hierna is het een kwestie van te drukken op "nieuw apparaat toevoegen" en de Energy Socket te selecteren. Nu stoppen we de tussenstekker in het stopcontact. De LED zal wit oplichten. Vervolgens houden we het knopje aan de bovenkant ingedrukt zodat de LED blauw oplicht. Nu staat de plug in hotspot modus en kan je met je telefoon daar naar verbinden. Zorg dat je dichtbij je WiFi router bent. Als de verbinding is gelukt zal de LED groen oplichten.

Niet heel ingewikkeld allemaal.

Werking:

Nu we de plug geinstalleerd hebben kunnen we kijken naar de mogelijkheden. Je kunt hem uiteraard op afstand aan- of uitzetten en, zoals al gemeld, houdt hij het energie verbruik van het aangesloten apparaat in de gaten. Dus in de APP kunnen we dit ook zien.

Je zit het huidige verbruik:

En het totaal verbruik per dag, week, maand en per jaar. 

 

In de APP kun je jouw energie tarief instellen zo kun je precies zijn hoeveel geld een apparaat kost. Door heen en weer te klikken in de APP kun je dit per dag/week/maand en per jaar inzien. Het is jammer dat je de grafiek niet van kWh waardes naar euro's kan zetten.

Energie besparen:

Maar hoe kan ik nu energie besparen? Dit kun je doen d.m.v. de ingebouwde slimme zaken. Om hier gebruik van te maken moet je wel een energie plus abonnement nemen. Dit kost 0,99 euro p/mnd.

Je krijgt dan de volgende mogelijkheden:

- Je data wordt langer dan 12 maanden bewaard
- Je krijgt notificaties bij opvallende afwijking in je verbruik
- Je krijgt een analyse van sluipverbruikers
- Je kunt de data exporteren naar excel (csv)
- Je krijgt inzicht in de individuele fase van je P1 meter. Hierdoor kun je per fase exact zien wat het verbruik is.
- Je krijgt "zonnetaken" hiermee kun je automatisch, bij veel zon opbrengsten, een schakelaar automatisch aan laten zien.

Taken:

Laten we nog even terug gaan naar dat besparen. Je kunt dit voor elkaar krijgen door taken aan te maken. Dit zijn voor af gedefineerde opdrachten. 

Timertaak:

Hiermee kun je aangeven op welke dagen en tijdstippen de tussenstekker aan of uit mag staan. Dit kan bv handig zijn voor je TV welke in de nacht niet aan hoeft te staan. Je kunt schakelen per dag/tijd of op zons ondergang op zonsopgang.

Zonnetaak:

Deze is interresant als je zonnepanelen hebt. Je kunt dan de plug aanlaten zetten als er meer dan x watt aan zonnnenergie wordt binnen gehaald. Hierbij kun je ook nog een aan tijd aangeven.

Meettaak:

Als laatste heb je nog de meettaak. Deze is bedoelt om op een de plug aan of uit te zetten als het energie verbruik boven of beneden een waarde komt. 

Settings:

Bij de instellingen kun je de tussenstekker een naam geven, de standen inzien, je WiFi signaal sterkte bekijken en de status van het lampje wijzigen. Ook vind je hier de mogelkijkheid om de knop aan de zijkant uit te schakelen zodat je hem niet meer handmatig kan bedienen.

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels