Onze sponsor:

Review:

19 december 2021 | Niels Laan | iBlinds, Gordijnen/rails

iBlinds

Installatie via Home Assistant:

We gaan deze iBlinds ook installeren via het gratis open source systeem van Home Assistant. Het leuke van dit pakket is dat je hem op verschillende hardware kan laten draaien. We testen hem op een RPI3 met een Aeotec Z-Wave Stick. 

Om het Z-Wave gedeelte te kunnen laten werken wordt er gebruik gemaakt van de open z-wave standaard. In deze database zijn behoorlijk wat producten opgenomen maar soms laat de ondersteuning wat te wensen over. Maar laten we niet meteen beren op de weg zien.

De eerste stap is om de motor te installeren en hem van stroom te voorzien. 

Vervolgens starten we HASS op en gaan we naar je configuratie en hierna naar Z-Wave JS. Vervolgens klik je op "add device" om het toevoegen te starten. HASS geeft een korte melding dat het toevoegen is gestart. 

Nu moeten het toevoegen starten door het knopje IN/EX 3x achter elkaar in te drukken, je kunt ook het knopje aan de onderkant gebruiken als je de jaloezie al helemaal hebt opgehangen. Na een paar seconden geeft hij een melding dat het toevoegen is gelukt.

Installatie schermen:

Configuratie:

Werking:

Ik krijg een open en sluiten knop en kan de positie zelf bepalen.

Hier kan je bv de jaloezie op 50% open doen. Je krijgt tevens ook het batterijniveau te zien.

Nog 1 kleine tip de calibratie zal starten als je de iBlinds even open of dicht doet. Hij gaat zal dan het start en eindpunt bepalen.

Voorbeeld automation:

Om een automation te maken maak ik gebruik van de standaard functionaliteit welke in Home Assistant is ingebouwd. We maken, dat als de zon ondergaat en het 1 uur laten is, dat dan de jaloezieen dicht gaat. 

We gaan naar het onderdeel automation en geven als trigger type "sunset" op met een vertraging van 1 uur. Bij de actie geven vervolgens op dat jaloezieen moeten sluiten.

Dit product is te koop voor:


€ 139
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Gordijnen/rails