Onze sponsor:

Review:

04 december 2022 | Ikea, Bewegingsensoren

Ikea Draadloze bewegingssensor - de goedkoopste?

Review van deze goedkope bewegingsmelder van Ikea

Ikea is de laatste jaren lekker aan de weg aan timmeren met hun Smart Home producten. Ze begonnen met wat simpele lampen en een hub maar inmiddels is het assortiment al uitgebreid met speciale LED strips, afstandsbedieningen, signaal versterkers en een bewegingssensor. Deze laatste gaan we bekijken in onze review.

Met deze bewegingssensor kun je, zoals de naam al doet vermoeden, beweging decteren. Zoals alle bewegingssensoren reageert hij op het temperatuurverschil tussen de omgeving en het object. Deze warmte is niet zichtbaar met het blote oog maar deze sensor kan het wel detecteren en zo kan hij dus zien dat er beweging is. Dat is bijvoorbeeld handig als je wilt dat er een lamp aangaat zodra je binnenkomt. Of als uitbreiding voor je alarmsysteem. 

Hij wordt gevoegd door twee CR2032 batterijen welke worden meegeleverd. Door het gebruik van deze batterij is hij lekker compact en kun je hem dus redelijk onzichtbaar plaatsen. Er wordt geen beugel meegeleverd dus het richten van de sensor is wat lastig. Het vast maken aan de muur kun je doen door de meegeleverde dubbelzijdige sticker.

"Wat deze sensor uniek maakt is dat hij ook buiten gebruikt kan worden, hij heeft namelijk een ip-44 waarde." 

De draadloze communicatie gaat via de Zigbee protocol welke uiteraard ondersteund wordt door de Ikea Hub. We gaan hem ook toevoegen op nog wat andere controllers.

Hij is te koop voor €12,99 wat hem een van de goedkoopste melders op de markt maakt.

Geen LUX meting... of toch wel?

Wat je vaak ziet bij bewegingsmelders is dat ze een ingebouwde lux/lichtmeter hebben. Dit is natuurlijk super handig want dan kun je direct zorgen dat een lamp alleen aan gaat als het donker is. Helaas heeft de Ikea dit niet gebouwd, tenminste dat is niet helemaal waar want er zitten wel knopjes aan de achtergrond waarmee je kunt instellen wanneer er beweging gedetecteerd mag worden. Dit is op zich prima maar heel nauwkeurig kun je dit niet instellen en vergt even wat geduld.

Wat krijg je:

- Sensor
- 2x CR2023
- Dubbelzijdige sticker voor bevestiging
- Handleiding

Specificaties:

Lengte: 74 mm
Breedte: 44 mm
Hoogte: 37 mm
Protocol: Zigbee 3.0
Voeding:2xCR2032

Uiterlijk:

Grootte:

Wij zullen deze Ikea bewegingssensor gaan installeren op de volgende controllers:

- Ikea Hub
- Homey by Athom
- Home Asssitant (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)
- Philip Hue Bridge

;
;

Nog meer van:

Bewegingsensoren