Onze sponsor:

Review:

Ikea TRÅDFRI - Draadloos plug-in stopcontact

Ikea komt met steeds meer slimme producten op de markt. Vorige week heb ik bij Ikea de "Draadloos plug-in stopcontact" gehaald. We gaan hem voorzien van een review.

Ikea maakt al meer dan 1 jaar slimme smart home producten. Deze waren met name gericht op slimme verlichting. Wat ik nog miste was een slimme tussen stekker. Sinds een paar maanden heeft Ikea in hun assortiment 2 verschillende tussen stekkers opgenomen. 

Deze review liet even op zich wachten omdat deze plug slecht leverbaar was. Maar ik heb er eentje kunnen bemachtigen. 

Wat kun je nu met deze draadloze plug?

Er zijn eigenlijk 2 toepassingen voor deze plug. De ene is om bv een lamp aan en uit te zetten waarbij het niet mogelijk is om deze te voorzien van een slimme lamp. Dit zijn bv leeslampen of sfeerlampen welke meestal voorzien zijn van een stekker. Een andere toepassing is om een apparaat aan of uit te zetten. Denk hierbij bv aan je stereo of koffiezetapparaat. Nu zul je misschien denken is dat niet een beetje overdreven want ik kan hem toch ook met de hand uitzetten. Dat klopt deels maar het is natuurlijk een stukje gemak en daarnaast kun je best ook wat stroom besparen.

2 varianten

Goed om te melden is dat er 2 varianten zijn. Eentje met losse knop en één zonder.  De met knop krijg je een soort van afstandbediening erbij waarmee je de stekker op afstand aan of uit kunt zetten. Bij de variant zonder knop is dit niet mogelijk zonder je smartphone of via een automatisch regel. Er zit namelijk geen fysieke knop op de tussen stekker.

Hij is te koop voor € 9,99 wat hem zeer gunstig geprijsd. Een concurrent zoals de Osram wall plug kost rond de € 20,00. Verder op in dit artikel bekijk ik nog wat andere concurrenten. De plug werkt via de Zigbee protocol. Let dus goed op of je controller dit ondersteund, dit is namelijk niet altijd het geval. We gaan er uiteraard een paar testen. Hier later meer over.

Het maximale aan te sluiten vermogen is 16A/3840W. Je kunt zo'n beetje dus alles eraan hangen, zelfs een wasmachine moet geen probleem zijn. Hij heeft geen stroommeting of andere toeters of bellen. Een simpel ding dus om iets aan of uit te zetten op afstand.

Wat krijg je:

  • Tussenstekker
  • Handleiding

Specificaties:

  • Stand-byverbruik: 0,3W
  • Max. uitgangsvermogen: 3840W
  • Protocol: Zigbee
  • Lengte: 100 mm
  • Breedte: 53 mm
  • Diepte: 72 mm

Uiterlijk:

Grootte:

Installatie:

We gaan hem installeren en testen op de volgende controllers:

Dit product is te koop voor:


TRÅDFRI Draadloos plug-in stopcontact
€ 10
Kopen
TRÅDFRI Set met contacten
€ 15
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen