Onze sponsor:

Review:

04 december 2022 | Ikea, Bewegingsensoren

Ikea Draadloze bewegingssensor - de goedkoopste?

Installatie via Home Assistant:

Het laatste Smart Home systeem waar we deze bewegingssensor gaan toevoegen is Home Assistant. Dit systeem kun je gratis gebruiken, je hoeft alleen de hardware te kopen. Wij gebruiken een RPI 3 en de Conbee 2 stick voor het Zigbee gedeelte.

De eerste stap is om in te loggen op HASS en naar onze apparaten te gaan en op de "devices" te klikken. We klikken vervolgens op "devices" en "add device" om hem toe te voegen.

Nu voorzien we de sensor van de 2 bijgeleverde batterijen (hiervoor heb je een kleine kruiskop schroevendraaier nodig), en drukken de we toevoegen knop (bovenste) 4 keer (binnen 5 seconden) in. De LED aan de voorkant ging knipperen en na enkele seconden werd hij gevonden. 

 

Installatie schermen:

Werking:

Als je met je hand langs de bewegingsensor gaat dan zie je dat er beweging gedetecteerd wordt. De sensor reageert snel, het duurt ongeveer 3 minuten tot hij geen beweging door geeft. Je kunt tevens het batterijniveau zien.

 

Automation opties:

Om een regel te maken krijg je de volgende opties tot je beschikking:

Triggers:

Condities:

Voorbeeld automation:

Voor de automation gebruiken we een blue print om te zorgen dat bij beweging de lampen in de slaapkamer worden aangezet. Ze gaan ook weer automatisch uit na 5 min. (3 min van de sensor en 2 min. van de automation).

;
;

Nog meer van:

Bewegingsensoren