Onze sponsor:

Review:

VeraPlus

Toevoegen modules

Het toevoegen van modules is zeer gebruiksvriendelijk bij deze controller. Er is een lijst van verschillende type modules waaruit je kunt kiezen. Als je deze aanklikt krijg je de verschillende merken/types te zien. Je kunt deze lijst ook via de Vera website opvragen: http://getvera.com/compatibility/

Ik heb de nieuwe Everspring mini Plug toegevoegd, dit ging perfect en zonder problemen. Hij stond alleen nog niet in de lijst tijdens het maken van deze review. Maar als "generic z-wave devices" ging het ook prima.


Ik heb ook Fibaro Smoke Detector (versie 2) toegevoegd. Dit ging super snel en hij werd meteen gevonden en geïnstalleerd. De sensor doet wat hij moet doen en de juiste configuratie mogelijkheden worden getoond.

Ik mis een gemakkelijke manier om een virtuele schakelaar/dimmer/meter/sensor aan te maken. Dit kan soms handig zijn om zelf handmatig bepaalde regels te draaien, zonder een echte fysieke schakelaar. Er is wel een APP beschikbaar om een schakelaar aan te maken, later hier meer over.


Als laatste heb ik mijn Nest thermostaat/protect toegevoegd. Dit ging na een paar klikken goed en hij werd netjes bij de devices getoond. Heel fijn dat dit mogelijk is, dit scheelt weer het openen van een extra APP.

USB

Via de USB aansluiting is het mogelijk om bv een RFXcom USB module aan te sluiten. Hierdoor kun je ook gebruik maken van de goedkopere 433Mhz modules. Dankzij www.rfxcom.com heb ik dit ook kunnen testen. Mijn eerst poging was om hem te installeren via de APP mogelijkheid (later hier meer over). Helaas kreeg ik hem niet werkend. Gelukkig heeft Vesternet een duidelijke omschrijving (http://www.vesternet.com/resources/application-notes/apnt-5#.Vwpms6SLSUk). Na het volgen van deze stappen zag ik mij gekoppelde Cresta thermometer verschijnen bij de devices.

Cresta thermometer:

Bluetooth en Zigbee

Zoals al vermeld ondersteunt de Vera nu ook Bluetooth en Zigbee, helaas is de lijst van modules welke ondersteund worden nog niet zo uitgebreid. Hierdoor heb ik deze 2 protocollen nog niet kunnen testen.

Cameras

Via dit scherm kun je een camera aan je Vera koppelen. Het voordeel hiervan is dat deze ook via de APP bekeken kan worden. Je hoeft dus niet meer een aparte APP op te starten. Er is een WIKI pagina waar een lijst staat van camera's welke ondersteund worden:
http://wiki.micasaverde.com/index.php/IP_Cameras

Ik heb geprobeerd mijn Foscam FI 9821W camera toe te voegen. Na enkele pogingen kreeg ik de camera toegevoegd. Leuke optie bij de configuratie is de mogelijkheid om een lamp aan te zetten als de stream bekeken wordt.

APP's

Uniek aan deze controller is dat gebruikers (community) zelf APPs kunnen maken, die gebruikt kunnen worden op de Vera. Zo is er bv een plugin voor de Nest thermostaat, Onkyo receiver, Popcorn mediaspeler, Philips Hue, etc.

Ik heb zelf de Onkyo app geïnstalleerd. Het installeren is niet ingewikkeld. Je zoekt de APP op en drukt op installeren. Helaas kreeg ik de APP niet goed werkend (hij kon mijn versterker niet vinden). Dit zou te maken kunnen hebben dat mijn versterker niet helemaal compatible is met de APP.
Je moet wel oppassen met het installeren van APPs het gebeurd weleens dat een APP niet goed ontwikkeld is en daardoor je systeem vastloopt.

Dit is meteen ook het probleem van deze APPs, deze worden door een externe gemaakt, dus kan de kwaliteit erg variëren. Hier kan Vera natuurlijk niet zoveel aan doen en ik ga er vanuit dat ontwikkelaars ook hun best doen. Dus het klinkt allemaal leuk, maar het is de vraag of alles wel goed werkt (en blijft werken).

Tip is om eerst een back-up te maken voordat je wat installeert.

APP instellingen:

Dit product is te koop voor:


€ 199
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs