Onze sponsor:

Review:

04 oktober 2023 | Niels Laan | WeLock, Slimme sloten

WeLock Smart Lock TouchEBL45 - Simpel maar goed?

We gaan kijken naar het slimme slot van WeLock. Is hij echt slim?

Momenteel regent slimme sloten op onze blog! Na de review van de Danalock, Bold, Loqed en Nuki dient zich een nieuwe fabrikant voor een review. Deze keer gaan we kijken naar de WeLocked TouchEBL45.

WeLocked is voor ons niet zo'n bekende partij, dit komt omdat het in eerste instantie een Chinees georiënteerd bedrijf was welke zich richtte op de Chinese markt. Sinds enkele jaren verkopen ze hun producten wereldwijd. Op de website staat dat ze zelfs tot de top 5 spelers behoren, en dat hun producten in 90 verschillende landen wordt verkocht. Dat belooft dus wat.

Als je dit slot wilt kopen kun je dit rechtstreeks bij WeLocked doen. Ze hebben een behoorlijke line up met verschillende sloten. Hierdoor is het wel wat onoverzichtelijk om erachter te komen welk product je nodig hebt. Dat hangt af van de de maten van je cilinder en welke features je wilt. Zo zijn er producten met alleen een keypad of vingerafdrukscanner. We hebben voor de laatste versie gekozen, deze heeft ook een mogelijkheid om hem te koppelen aan een APP.

Met producten die je rechtstreeks koopt, vanaf de fabrikant (zeker met een product uit China), is het wel fijn dat de garantie goed geregeld is. Je krijgt 2 jaar garantie op dit product en dit loopt via WeLocked rechtstreeks. Als hij kapot is zullen ze een vervangend exemplaar toe sturen. Op de website staat zelfs dat je 50 jaar ondersteuning krijgt. Dit houdt niet in dat je 50 jaar lang een nieuw product krijgt maar wel dat de ondersteuning blijft. En met ondersteuning wordt bedoeld dat je hulp krijgt.

Waarom zou je een slim slot willen?

Voordat we de diepte in gaan is het goed om even stil te staan waarom je überhaupt een slim slot zou willen want een sleutel werkt toch ook prima. Een van de grote voordelen van een slim slot is dat je geen fysieke sleutel nodig hebt om hem te openen. Dus als je je sleutel vergeet kun je toch altijd naar binnen. Omdat je geen sleutel nodig hebt kun je andere mensen ook gemakkelijk toegang geven. Handig voor als je een Airbnb hebt of de schoonmaker toegang wilt geven op bepaalde tijden.

Nog een handige feature is dat je automatisch je deur op slot kunt laten zetten. Je deur staat dan nooit zomaar open.

WeLock:

Slimme sloten onderscheiden zich in 2 groepen. De ene groep heeft een motor ingebouwd. Hierdoor kan het slot de deur ook echt openmaken. Hij draait als het ware voor jou de sleutel zodat hij helemaal open gaat, je hoeft alleen nog maar de deur open te duwen. De andere groep heeft geen motor en zorgt ervoor dat je het slot open mag maken. Je zult in dit geval nog zelf aan de "sleutel" moeten draaien om de deur open te krijgen.

De WeLock zit in deze laatste groep waardoor het een wat minder mooie oplossing is dan bv de Nuki, deze opent namelijk wel het gehele slot.

Hoe veilig zijn Smart Locks?

Altijd als we een review maken van een slim slot is de eerste vraag of dit wel veilig is. Het simpele antwoord is: ja. Maar dit is ook weer niet helemaal waar. Het is natuurlijk zo dat elke systeem, wat je verbindt met het internet, onveilig wordt. Maar als je thuis de juiste maatregelen neemt dan hoeft dit geen probleem te zijn. Dus gebruik een sterk wachtwoord en zorg dat je apparaten up tot date zijn. Zorg er ook voor dat je telefoon beveiligd is want dit slot kun je via je smartphone openen.

Maar stel dat iemand toch het wachtwoord achterhaald, of via een hack het slot open zou krijgen, dan krijg je altijd een notificatie als de deur wordt geopend. Dus op deze manier weet je altijd wat er gebeurd, en kun je acties ondernemen. Helaas moeten we je hier wel teleurstellen, want dit is niet het geval bij de WeLock.

Over het algemeen wordt een 128 bits encryptie/beveiliging gebruikt, wat een slot super veilig maakt. Helaas staat hier niks over vermeld op de website van WeLock.

Wat krijg je:

- Slot
- 3 RFID tags
- Inbussleutel
- Schroevendraaier
- 3x inbusschroeven (voor behuizing)
- 2x schroefjes (voor batterijklepje)
- Handleiding

Specificaties:

Bedrijfstemperatuur: -25°C tot 60°C
Batterijen: 3x AAA
Levensduur batterijen: 10 tot 12 maanden (8.000 handelingen)

Installatie:

Het installeren van dit slot is niet super ingewikkeld als je de juiste versie hebt gekocht. Je moet namelijk, voordat je gaat bestellen, je cilinder opmeten. De maat hiervan heeft namelijk invloed op de versie die je nodig hebt. Op de website van WeLock kun je precies vinden welke versie voor jouw geschikt is. Ondanks dat we de juiste versie hadden besteld liepen we tegen een probleem aan. De buitenplaat was namelijk te dik. Hierdoor sloot de cilinder niet goed aan en konden we het slot niet open krijgen (hij klemde). Dit is op te lossen door een dunnere plaat te gebruiken. Iets wat vanuit beveiligingsreden niet wenselijk is. Hou hier dus rekening mee als je het slot gaat bestellen. De buitenmaat is namelijk een vast gegeven welke je niet kunt aanpassen.

Het installeren is een kwestie van de oude cilinder eruit halen en de WeLock erin zetten. Je plaatst vervolgens de 3 AAA batterijen om hem van stroom te voorzien. De batterijen zouden zo'n 8.000 handelingen mee moeten gaan. Je kunt via je telefoon zien wat de status is van de batterijen. Het viel ons wel op dat na een weekje testen de batterijen al vrij leeg waren.

Hierna moet je even de "admin vinger" registreren. Dit doe je door je vinger tegen de lezer aan te houden. Hierna kun je het slot direct bedienen. In totaal zijn we 5 min. bezig geweest dus dit moet voor iedereen wel te doen zijn.

Installatie schermen APP:

Werking:

Je kunt het slot openen met de vingerlezer, keypads (RFID) of via de APP. Bij de eerste 2 moet je eerst het knopje aan de bovenkant indrukken en pas hierna kun je jouw vinger of de keypad gebruiken. Dit is in het begin even wennen omdat al gauw je vinger niet genoeg over de lezer heen zit. Je kunt maximaal 100 vingerafdrukken registreren wat voor de meest mensen meer dan voldoende zou moeten zijn. Zoals al gezegd zit er geen motor in het slot dus je moet hem nog wel handmatige open draaien. Het lezen van je vinger is zeer snel (0,5 > 1 seconde) en werkt feilloos.

De APP werkt via Bluetooth, dit is een draadloze communicatie standaard welke in je smartphone zit ingebakken. Het viel ons op, dat als je wat verder van het slot zit, je hem niet kan bedienen. Dit is op zich geen probleem want je moet hem toch met de hand open draaien en op het knopje drukken om hem wakker te maken. Maar als je wat wilt instellen, dan kun je dit dus niet te ver doen.

Het slot is zo gemaakt dat hij automatisch weer op slot gaat na een aantal seconden. Aan de binnenkant kun je hem met de hand open maken door aan de knop te draaien.

APP:

Je moet je uiteraard eerst registreren. Dit gaat door je telefoonnummer op te geven. Je krijgt vervolgens een SMS met een bevestigingscode. Veel simpeler wordt het dus niet. Om het slot toe te voegen scan je de QR code aan de voorkant van het slot en vul je het ID van het slot in (deze staat op de doos). Het slot werd snel gevonden en zonder problemen toegevoegd.

Gebruikers:

Via de APP kun je een gebruiker toevoegen welke via een sms wordt uitgenodigd zodat hij/zij het slot kan toevoegen. Je kunt tijdelijk even toegang geven (15 min tot in stappen naar maximaal 5 jaar) of via een start en eind datum. Je kunt tevens instellen hoe vaak iemand toegang mag hebben. Dus prima geregeld.

Keycard:

Bij dit slot worden 3 keypads meegeleverd. Hiermee kun je de deur openen zonder je vinger te scannen. Ook hier kun je een begin en eind datum opgeven.

History en Sync:

Het slot houdt voor je bij wie hem heeft geopend. Omdat het slot via BT werkt en geen internet verbinding heeft moet je hem synchroniseren met de APP. Hij haalt dan de laatste gegevens op. 

Wat nog meer?

Je kunt dit slot koppelen aan Google Home en Alexa. Hierdoor krijg je spraakaansturing en je kan bv de deur op slot doen door tegen Google te zeggen: "Oke, Google zet achterdeur op slot". Via Google home je ook wel wat zaken automatiseren als je bv een "slapen scene" hebt zou je het slot via deze manier ook op slot kunnen laten zetten. Helaas werkt het op dit moment nog niet.

Conclusie:

Met dit product van WeLock kun je jouw domme slot, eenvoudig slim maken. Je hebt met deze oplossing je ouderwetse sleutel niet meer nodig. Je kunt hem simpel openen door je vinger op het slot te houden. Hierdoor zal de deur van het slot gaan en hoef je hem alleen nog maar openen te draaien. De vinger lezer werkt snel en is betrouwbaar. Je kunt ook 1 van de 3 keypads gebruiken om de deur open te krijgen. Daarnaast is er een APP die gebruiksvriendelijk is maar wel erg eenvoudig in elkaar zit. 

Via de APP kun je de deur van het slot halen en natuurlijk weer op slot doen. Iets wat overigens niet super snel gaat en waarbij we ook regelmatig niet konden verbinden. Dit werkt dus niet geweldig.

Met de APP kun je gebruikers toevoegen en beheren. Zodat jij ze toegang kan geven, dit kan tijdelijk of langdurig door een start en einddatum op te geven.

Het slot heeft geen motor ingebouwd dus hij geeft alleen de mogelijk dat je de deur van het slot kan halen. Je zult dus nog zelf hem open moeten draaien.

Hij wordt van stroom voorzien door 3 AAA batterijen, die zo'n 8.000 handelingen mee zouden moeten gaan. Zijn de batterijen bijna leeg? Dan krijg je hiervan een notificatie in de APP. Mochten ze nou helemaal leeg zijn dan kun je via een USB powerbank het slot alsnog open krijgen door deze aan te sluiten aan de voorkant van het slot.

Aan de bovenkant zit een klein displaytje waar je informatie kunt zien. Deze is alleen lastig af te lezen omdat je deurklink hierboven zit.

Wat vinden wij nu van dit slot? Het slot doet wat hij moet doen maar daar blijft het dan ook bij. Dingen zoals automatisch sluiten op een tijdstip zijn bv niet mogelijk. Er zijn ook geen mogelijkheden om dingen in te stellen op het slot zelf. Zo zou je bv willen bepalen hoelang de deur open moet blijven voordat hij weer op slot gaat.

Omdat het slot niet aan het internet hangt, mis je ook het echt het op afstand kunnen bedienen van het slot. Je kunt dus niet even voor de postbode de deur open doen. Omdat je geen internet hebt, krijg je ook geen notificaties binnen als iemand de deur open doet als jij niet thuis bent.

Nu zijn deze dingen wel op te lossen omdat WeLock ook een bridge heeft. Dit kost alleen wel € 59,00 euro extra. Waardoor het geheel wel wat prijzig wordt.

Als laatste willen we melden dat er tijdens het schrijven van dit artikel nog geen koppeling met een Smart Home Systeem mogelijk is. Iets wat je bij een slim slot toch wel mag verwachten.

Dit slot kost rond de €180,00 euro en voor dit geld krijg redelijke basis functionaliteit. Als je dit vergelijkt met de basis Nuki of Bold krijg je toch wel wat meer waar van je geld. Wij zouden voor deze opties gaan en eigenlijk ook liever een slot met een internetverbinding aanraden, zoals de Nuki Pro, welke € 269,00 euro kost. Dit is de extra €70 wel waard.

Meerdere opties om te openen (vinger, keypad en APP)
Gemakkelijke installatie

APP reageert traag
APP erg simpel en te weinig opties
Prijs
Standaard geen internetverbinding

Eindoordeel

6,0

We willen WeLock bedanken voor het beschikbaar stellen van dit slot.

Wil je dit slot goedkoper? Dan kun je gebruik maken van de volgende codes:WELOCK smart lock Touch45 (30-70mm deur dikte)

https://www.welock.com/products/welock-fingerprint-smart-lock-electronic-door-lock-cylinder-touch45/hellbl1234

Coupon:VD40
Prijs: € 159,00 (incl. gratis verzending)

 

WELOCK smart lock Touch41 (50-100mm deur dikte)

https://www.welock.com/products/welock-fingerprint-electronic-smart-door-lock-cylinder-touch41/hellbl1234

Coupon:CNHD53
Prijs:€136,00 (incl. gratis verzending)

 

 

Dit product is te koop voor:


Touch45 suitable for 30-70mm door thickness
€ 185
Kopen
Touch41 suitable for 50-100mm door thickness
€ 140
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Slimme sloten