Onze sponsor:

Review:

05 juli 2023 | Niels Laan | Nuki, Slimme sloten

Nuki Smart Lock 3.0 pro

Je slot echt slim maken.

De markt voor slimme smart sloten is booming en je ziet steeds meer fabrikanten producten uitbrengen. Wij hebben er al een aantal voorzien van een review. Zoals de Nederlandse Loqed, Danalock en Bold (ook Nederlands).

Vorige maand hebben wij de Nuki 3.0 PRO binnen gekregen en ook deze hebben wij eens goed doorgelicht.

Oud gediende:

Het slimme slot van Nuki is al behoorlijk lang op de markt. Het was zelfs ooit in 2018 een kickstarter project welke een wat rumoeriger start kende. Inmiddels zijn we 3 versies verder en het is een volwassen product geworden. Het is zelfs zo dat dit slimme slot de marktleider in Europa is met meer dan 200.000 verkocht sloten. Dit product is dus niet zomaar een starter, iets wat je ook wel mag verwachten van een slot.

Nuki?

Wat is een Nuki Smart Lock nou precies. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een slim slot die je op afstand kunt open. Dit openen gaat door middel van de Nuki APP die je installeert op je smartphone. Dit product installeer je op de bestaande cilinder en maakt gebruik van je bestaande sleutel. Er zijn geen verdere aanpassingen nodig aan je hang- en sluitwerk (deurbeslag) of aan je deur. Enige voorwaarde is dat je een EURO sleutel hebt en het slot soepel open en dicht gaat.

Eigenlijk in het kort: als je het plat zou slaan is de Nuki een motor die je bestaande sleutel voor je omdraait.

Hoe veilig zijn Smart Locks?

De eerste vraag welke altijd direct gesteld wordt bij zo'n slim slot is of hij wel veilig is. Het simpele antwoord is: ja. Maar er zit meer achter dit antwoord. Het is natuurlijk zo dat elke systeem, wat je verbindt met het internet, onveilig wordt. Maar als je thuis de juiste maatregelen neemt dan hoeft dit geen probleem te zijn. Dus gebruik een sterk wachtwoord en zorg dat je apparaten up tot date zijn. Zorg er ook voor dat je telefoon beveiligd is want dit slot kun je via je smartphone openen. Dit is trouwens niet helemaal waar, want je kunt ook nog om een extra code vragen als je het slot wilt openen via de APP. Handige feature.

Maar stel dat iemand toch het wachtwoord achterhaalt of via een hack het slot open zou krijgen. Het mooie van dit slot is dat je een notificatie ontvangt als de deur wordt geopend. Dus op deze manier weet je altijd wat er gebeurd en kun je acties ondernemen.

Dit hacken is trouwens extreem moeilijk omdat er van een 2-factor authenticatie gebruikt wordt. Je zou in theorie dit signaal kunnen onderscheppen maar Nuki heeft het zo gemaakt dat deze "sleutel" maar 1 keer mag worden gebruikt. Je kunt je voorstellen dat het hierdoor vrij lastig wordt om de boel te omzeilen.

Help de batterijen zijn op

Dit slot werkt via een oplaadbare accu en deze kan natuurlijk op raken. Je krijgt hier uiteraard meldingen van in de APP, maar stel je bent een tijd weg dan is het opladen natuurlijk wat lastig. Gelukkig kan je dit slot altijd met je oude vertrouwde sleutel openen. 

Dit opladen gaat overigens via de bijgeleverde USB kabel (deze is wel heeeel erg kort). Je hoeft dus niet het hele slot er vanaf te halen om hem op te laden. Als je de deur gemiddeld 8 tot 10 keer per dag openmaakt met de Nuki Pro 3.0, dan gaat de batterij tot 6 maanden mee.

Verschillende manieren om het slot te openen:

Je kunt het slot op verschillende manieren openen en sluiten. Naast de APP en via je oude sleutel (buitenkant) kun je een Keypad extra bijkopen. Deze heeft een kleine 10 cijferige toetsenbord en fingerprint reader welke je aan de buitenkant kunt bevestigen. Je kunt in totaal 200 codes aanmaken, het is ook mogelijk om een tijdelijke code aan te maken. Dit kan handig zijn als je bv een Airbnb hebt of tijdelijk even de schoonmaker wilt binnen laten. We gaan verderop in de review nog wat verder in op deze functionaliteit.

Er is ook een Keypad beschikbaar. Dit is een sleutelhanger met een knopje om het slot te ontgrendelen. Je zou dus je echte sleutel hiermee kunnen vervangen. Een sleutelvervanger dus. Via de APP zijn de fobs te beheren, zo kun je een fob verwijderen of iemand bepaalde periodes rechten geven. Handig als iemand alleen in bepaalde tijden naar binnen mag zoals je schoonmaker. De Keyfob kost 39,00 wat hem niet super goedkoop maakt. Hij voelt en oogt daarnaast niet zo stevig. Tijd zal moeten uitwijzen of dit een probleem is.

Automatisch van het slot?

De bovenstaande manieren vragen allemaal om een handeling om de Nuki open te maken. Is natuurlijk nog mooier als dit vanzelf gaat. Hiervoor heeft de Nuki een slimme feature in de APP gebouwd. Hij kijkt namelijk of je van huis weg bent door de GPS positie van je telefoon. Het slot gaat dan automatisch op slot en in een slaapstand. Als jij weer in de buurt van het slot komt (100 meter) dan wordt het slot wakker gemaakt en staat hij klaar voor jouw. Het daadwerkelijk openen gebeurd pas als je telefoon in het Bluetooth bereik is (10 meter). Op deze manier zal dus nooit zomaar het slot openen gaan.

We hebben dit een aantal weken getest en vaak ging het slot niet open wat precies de oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk.

Nuki versus PRO:

Wij hebben de PRO versie beschikbaar gesteld gekregen maar er is ook een normale Nuki beschikbaar maar wat zijn de verschillen?

Nuki Smart Lock 3.0
De instapvriendelijke Nuki Smart Lock voor een sleutelloze toegang tot je eigen huis
  • Eenvoudig achteraf te installeren
  • Incl. 4 AA-batterijen
  • Compatibel met Nuki Bridge
  • Verkrijgbaar in het wit
  • 169 euro
Nuki Smart Lock 3.0 Pro
Elektronisch deurslot met ingebouwde wifi-module voor toegang op afstand
  • Ingebouwde wifi-module
  • Krachtig Power Pack inbegrepen
  • Stijlvol ontwerp in 2 kleuren (zwart/Wit)
  • 279 euro

Als je het plat slaat heeft de PRO dus een power pack zodat je het slot gemakkelijk kunt opladen en hij heeft de mogelijkheid om te koppelen met je Smart Home systeem. Dit kan overigens ook met de non PRO want je kunt er een bridge bij kopen. Deze kost alleen 99 euro.

Installatie:

We gaan dit slot natuurlijk installeren en koppelen aan wat diverse Smart Home hubs zoals de Homey en Home Assistant. 

Lees hier verder.

Wat krijg je:

- Slim Slot
- Power pack
- 2x Plaat voor bevestigen slot
- Handleiding
- Inbussleutel

Uiterlijk:

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Slimme sloten