Onze sponsor:

Review:

05 juli 2023 | Niels Laan | Nuki, Slimme sloten

Nuki Smart Lock 3.0 pro

Koppeling Home Assistant:

Home Assistant is een gratis Smart Home systeem welke op verschillende hardware geinstalleerd kan worden. Zo hebben wij hem draaien op een RPI 3 maar je kunt het ook installeren op een PC. Hierdoor kun je goedkoop starten met het slim maken van je huis. 

Voor de installatie van de Nuki maakt het niet uit wat voor een hardware je gebruikt. Je hebt ook geen extra dongle nodig zoals het geval is bij Zigbee apparaten. De Nuki werkt immers met WiFi.

Je kunt de Nuki Pro 3.0 niet zomaar verbinden met Home Assistant. Dit komt omdat de lokale aansturing via MQTT moet lopen. Dit is een tussen protocol, zodat er gecommuniceerd kan worden tussen Home Assistant en de Nuki.

Om dit werkend te krijgen moet we eerst een broker installeren. In ons geval gebruiken we de Mosquitto broker. Om deze te installeren ga je naar settings > add-on > add-on store in home assistant en zoek op "Mosquitto broker" en installeer deze.

Nu moeten we nog even een gebruiker aanmaken via setting > people > users. Deze heb je namelijk nodig om in te loggen via de Nuki.

Nu gaan we nog even naar settings > device & services en drukken op de config op.

Nu gaan we naar de Nuki APP en naar functies en config van het slot en zoeken daar MQTT op en voeren het ip-adres van Home Assistant in, de gebruikersnaam en wachtwoord.

Als we nu naar Home Assistant terug gaan en naar onze apparaten, zien we daar het slot staan en kunnen we hem toevoegen aan onze dashboard.

Werking:

We kunnen nu via Home Assistant de Nuki op slot zetten hem open doen, hem van het nachtslot afhalen, kijken of de batterij bijna leeg is en de Lock N'Go functie gebruiken.

Voorbeeld automation:

In de Nuki APP zitten standaard natuurlijk al behoorlijk veel mogelijkheden om dit slot slim te maken. Je kunt bv de Nuki op een vast tijd stip op slot doen en natuurlijk weer open. Dit werkt prima als je er vanuit gaat dat je dit altijd op het zelfde tijdstip wilt. Maar zo zit het leven natuurlijk niet in elkaar. Want je gaat soms ook wel eens 's avonds de deur uit en dan zit de Nuki op slot.

Als je dit slot aan Home Assistant koppelt dan kun je hem net even wat slimmer maken. Zo kun je regelen dat als je naar bed gaat, de Nuki op slot gaat, en als je wakker wordt de Nuki van het slot gaat.

Gebruik een knop om deze slapen automation te starten deze gebruiken we als trigger, we zetten vervolgens de Nuki op slot.

Automation opties:

Om een automation te maken krijg je de volgende triggers en uitvoeringen tot je beschikking:

Triggers:

Actions:

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Slimme sloten