Onze sponsor:

Review:

26 augustus 2016 | Niels Laan | Zipato, Smart Home Hubs, Zipato

ZipaTile

Conclusie:

De Zipabox is inmiddels al meer dan 3 jaar op de markt en dat merk je aan de ZipaTile. Men heeft het kunstje nu aardig onder de knie. Het hele systeem zit goed in elkaar en is inmiddels behoorlijk stabiel.

De extra ingebouwde features zijn een mooi extraatje. De ZipaTile als bedieningsscherm gebruiken kan voor sommige mensen handig zijn maar eigenlijk zou je domotica systeem zo moeten werken dat je geen APP nodig hebt. Helaas is dit nog niet helemaal zo, dus is dit een mooie aanvulling op je systeem.

Zowel een beginnend als ervaren gebruiker kunnen gemakkelijk hun weg vinden met de ZipaTile. De rule creator kan soms nog een stijle leercurve hebben. Het zou goed zijn als Zipato hier nog een simpelere manier voor zou maken.

Echte experts hebben niet de mogelijkheden om te programmeren in ZipaTile maar er is een zeer uitgebreide API beschikbaar waar prima tegen aan te programmeren is.

Op de ZipaTile kan alleen maar gebruik worden gemaakt van de Z-Wave (plus) protocol en er is een Bluetooth connectie mogelijk. Er is ook versie met als extra optie om de Zigbee protocol te gebruiken. Wil je wel andere protocollen gebruiken dan is de ZipaBox meer de aangewezig controller.

Een punt van aandacht is het ontbreken van een backup mogelijkheid. Mocht je ZipaTile crashen dan is er geen mogelijkheid om de gegevens (regels/z-wave configuratie) over te zetten naar je nieuwe controller. De gegevens zijn nog wel beschikbaar in de cloud omgeving dus je kunt wel wat overnemen met de hand. Zipato heeft aangegeven nog dit jaar (2016) te komen met deze functionaliteit, daarnaast geeft men aan wel iets over te kunnen zetten.

Je hebt weinig last van het feit dat de ZipaTile deels met de cloud omgeving moet werken. Het synchroniseren van de regels kan soms wat vervelend zijn als je veel regels hebt. Dit maakt het testen van regels soms een tijdrovende bezigheid.

Een van de krachtige punten van de ZipaTile zit hem in de toegevoegde sensoren en in- en outputs . Hierdoor krijg je een volledig alarm en klimaat paneel. De gesture (swipe) functie is aardig, zeker als je deze goed gebruikt in je regels.

De ZipaTile is niet een van de goedkoopste controllers. Hij begint vanaf €349,00 maar als je dit tegen alle features en opties wegzet is hij eigenlijk niet zo heel duur. Zeker als je alle sensoren los moet kopen.

Conclusie: Zoek je een wandbediening en controller in één welke zeer uitgebreide mogelijkheden heeft, dan is de ZipaTile je vriend.

Sensoren (6 stuks)
In- en output voor bv het aansluiting verwarming
Systeem werkt snel een vloeiend
Z-Wave Plus ondersteuning

Geen mogelijkheid voor echte beginners (vlakke leercurve)
Cloud omgeving nodig om regels te maken
Betaalde opties
Geen google play geïnstalleerd

Wij willen Zipato bedanken voor het beschikbaar stellen van deze controller.

Dit product is te koop voor:


599
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen

Nog meer van:

Smart Home Hubs
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.