Onze sponsor:

Review:

26 augustus 2016 | Niels Laan | Zipato, Smart Home Hubs, Zipato

ZipaTile

Naast dat je dus via de ZipaTile en smartphone je huis kunt bedienen is het mogelijk om via je browser naar een beheer omgeving te gaan. Deze omgeving heb je ook nodig om regels te maken.

Startscherm

In dit scherm vind je de gegevens van de Zipabox. Daarnaast kun je hier ook een andere box toevoegen zodat je kunt switchen als je meerdere Zipaboxen hebt. 

Device manager:

Hier vind je een lijst van alle modules/devices. Er is een onderscheid gemaakt tussen virtuele modules en fysieke (z-wave) modules. Als je een module open klapt zie je de verschillende eindpunten. Je kunt per eindpunt aangeven of deze wel of niet getoond moet worden op het dashboard. Daarnaast kun je de naam wijzigen.

Device manager - configuratie module

Bij de configuratie van de module kun je alle instellingen (parameters) van de module vinden. Zipato geeft de modules altijd zeer goed ondersteuning met vaak alle configuratie mogelijkheden. Andere fabrikanten kunnen hier een voorbeeld aan nemen. Vaak is de ondersteuning van nieuwe modules snel regelt.

Module toevoegen

Je kunt een nieuwe module toevoegen door op de knop "module toevoegen" te klikken. Dan kun je uit de lijst selecteren welke module je wilt toevoegen. Voor het toevoegen van bijvoorbeeld de Fibaro Rookmelder kies je generic zwave. De module word altijd eerst gereset en dan pas toegevoegd. Toevoegen gaat helaas niet altijd gemakkelijk. De Fibaro deursensor moet je bijvoorbeeld zeer dicht bij de box plaatsen om hem toe te kunnen voegen. Soms vergt dit wat geduld.

Naast dat je de mogelijkheid hebt om fysieke modules toe te voegen zoals bv een lamp is het ook mogelijk om een virtuele schakelaar, meters en dimmers toe te voegen. Deze kun je bv om waardes in op te slaan. Het is tevens om mogelijk om bv bij een meter deze via een url (http request) een waarde mee te geven.

Scenes


Met een scene kun je gemakkelijk een lamp aan- of uitzetten. Je kunt ook virtuele modules bedienen. De scences hebben een gemakkelijke opzet, je kunt hier dus geen ingewikkelde schakelingen mee regelen. Hiervoor is de rule creator (later meer hierover).

User (gebruikers)

In dit gedeelte kun je gebruikers beheren. Er zijn kunnen 2 soorten rechten worden toegekend: Alarm en Tenant. De alarm rol mag het alarm aan/uitzetten en beheren, de Tenant rol heeft beperkte toegang tot het dashboard. Het rechten gedeelte is dus niet heel uitgebreid.

Firmware

Zipato brengt regelmatig een nieuwe firmware uit voor hun producten. Hier krijg je automatisch een melding van, als je inlogt op de dashboard. Wat de veranderingen zijn kun je in dit gedeelte lezen.

Wallet

Als je Zipatile koopt dan krijg je de basis versie met deze versie zullen de meeste gebruikers prima uit de voeten kunnen. Welke opties je krijgt kun je hier vinden: https://www.zipato.com/how-it-works/features.

Je betaalt een eenmalig bedrag om de PRO versie te kunnen gebruiken. Je krijgt dan voor 12 maanden upgrades en na deze 12 maanden behoud je de geïnstalleerde updates ook al verleng je het abonnement niet. Betalen kan o.a. met Ideal. Als je sms en/of voice wilt gebruiken kun je tevens hier credits kopen.

Controller instellingen

Bij de controller instellingen vind je de algemene gegevens. Hier vind je ook de mogelijkheid om de box te herstarten en om te upgraden naar een nieuwe firmware (ook de Beta).

Events

Om te zien wanneer iets aan is gegaan kun je een overzicht opvragen van de gebeurtenissen. Je kunt per module, of alle modules te gelijk live bekijken of terugkijken in de historie. Het is jammer dat je niet heel erg ver terug kunt kijken.

Favorieten

Als laatste onderdeel hebben we de favorieten. Hier kun je modules inzetten welke je snel wilt bekijken/bedienen. Dit overzicht wordt ook in de APP gebruikt.

Dit product is te koop voor:


599
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen

Nog meer van:

Smart Home Hubs
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.