Onze sponsor:

Review:

04 januari 2023 | Niels Laan | Ikea, Smart Home Hubs

Dirigera - Smart Home Hub - De Hub voor slimme producten

We gaan de nieuwe Smart Home hub van Ikea aan de tand voelen. Is hij echt beter dan zijn voorganger?

Ikea is inmiddels een zeer grote speler geworden op de Smart Home markt sinds ze in 2017 hun eerste product uitbrachten. Ze zijn begonnen met slimme lampen maar inmiddels zijn daar slimme speakers, slimme zonwering, bewegingssensoren en tussenstekkers bijgekomen.

Deze worden aangestuurd via een centraal systeem, welke Ikea de Smart Home Hub TRÅDFRI noemde. Deze hub had nogal wat problemen. Het toevoegen van apparaten ging niet makkelijk en hij verloor vaak verbinding. Het werd dus wel echt tijd voor een nieuwe versie. 

Met de introductie van deze nieuwe versie is er door de ondersteuning van Matter toe te voegen direct een stap gemaakt richting de toekomst. Deze Matter-standaard wordt ondersteund door veel grote bedrijven, waaronder Apple, Google en Amazon. Hierdoor zou de koppeling met andere fabrikanten een stukje gemakkelijker moeten gaan. En ben je dus minder afhankelijk van het eco systeem van Ikea.

Dirigera?

Zoals we gewend zijn van Ikea geven ze hun producten altijd een typische naam. De oude hub heeft ook zo'n naam want deze noemde men "Trådfri". Nou is deze naam eigenlijk niet zo gek want dit betekent "draadvrij" in het Zweeds. De nieuwe hub heeft de naam "Dirigera" wat een beetje als diarree klinkt. Maar achter deze naam zit een bepaalde gedachtegang. Ikea heeft namelijk deze Hub bedacht als 'dirigent van je huis'. Iets wat een Smart Home hub natuurlijk ook is/kan zijn.

Verschil met oude hub?

Het verschil met de oude hub is dat hij gemaakt is door een Ikea zijn eigen smart home hub teams is gemaakt. Iets wat niet het geval was bij de oude hub. De oude hub was ook oorspronkelijk alleen bedoelt voor het aansturen van lampen. Er zijn sinds natuurlijk veel meer soorten producten bij gekomen en dit voelde in de APP dan ook een beetje erbij geplakt. Daarom is er naast deze nieuwe hub ook een nieuwe APP gekomen. Deze moet in staat zijn voor een beter aansturing.

De oude hub zat nogal knullig in elkaar met een kap welke je eraf kon draaien, niet zo heel belangrijk als je hem op 1 plek geinstalleerd had maar je verwacht van Ikea dat hier wat beter overnagedacht zou zijn. Hij was ook nogal lomp en groot. De nieuwe hub is een stuk compacter en maakt gebruik van een USB-C voor de voeding wat hem weer naar deze tijd brengt.

Wat kun je allemaal met deze hub?

Deze hub is de centrale aansturing van je slimme huis. Je kunt bv op afstand een lamp aan- of uitzetten, hem van kleur laten veranderen of met een feestje kun je het hele huis veranderen in een disco.

"Wakker worden er is zon"

Aan de Dirigera kun je ook je zonwering koppelen. Hiervoor heeft Ikea diverse producten zoals een rolgordijn en een plisségordijn. Deze kun je in de ochtend automatisch open laten gaan of als de zon ondergaat weer dicht doen. Ze werken via een batterij, dus je hoeft geen kabels te trekken.

Om je overige apparatuur slim te maken heeft Ikea een tussenstekker in hun assortiment. Deze plaats je tussen je tv en de wandcontactdoos. Zo kun je zorgen dat in de nacht je tv niet in standby staat maar helemaal uit. Dit scheelt natuurlijk weer stroom en geld. Op deze manier kan een tussenstekker zichzelf terug verdienen.

Zigbee en Matter:

De nieuwe hub werkt (net zoals de oude) via de draadloze communicatie protocol Zigbee 3.0. Deze vind je ook in producten zoals de INNR, Philips HUE en de Xiaomi/Aqara. Hierdoor kun je in theorie ook andere producten gebruiken dan alleen van Ikea.

Naast de ondersteuning van Zigbee heeft hij ook een Bluetooth chip ingebouwd. Deze wordt gebruikt voor de installatie. Dit was namelijk bij de oude hub nog weleens een probleem omdat hij je WiFi niet kon vinden. Via BT verbinding maken zie je wel bij meer Smart Home producten, zoals bv de Nest Rookmelder en Aqara Smart hub.

Om voorbereid te zijn op de toekomst is er ook ondersteuning voor de Matter standaard. Met Matter kunnen slimme apparaten met elkaar communiceren, ongeacht wie de fabrikant of wat de protocol is. Dus een WiFi apparaat kan via Matter communiceren met een Zigbee apparaat. Hierdoor zou dus de Ikea Hub gebruik kunnen maken van de Nest Thermostat. Deze standaard staat nog in de kinderschoenen en het is dus nog afwachten wat dit gaat brengen in de toekomst. Maar het is natuurlijk fijn dat Ikea dit al ondersteund. 

Er is ook Thread chip aanwezig waardoor de hub een Thread grensroute is.  De Thread grensroute vormt een brug tussen Thread- en wifi-netwerken.

Dirigera hub:

De nieuwe hub is een stuk kleiner dan zijn voorganger met maar 2,7 centimeter hoog en een diameter van 11,2 centimeter. Voor het communiceren met jouw netwerk heeft hij een 2,4 en 5 Ghz  WiFi radio ingebouwd. Fijn dat er nu ook 5Ghz ondersteunt wordt omdat deze vaak wat minder storingsgevoelig is. Aan de achterkant tref je ook een UTP aansluiting en vind je een USB-C poort voor de stroomtoevoer.

Voor de rest vind je aan de binnenkant een Zigbee en Thread chip.

De hub is wat duurder dan zijn voorganger, deze was namelijk te koop voor 33 euro, terwijl de nieuwe 60 euro kost.

Wat krijg je:

- Hub
- USB-C kabel
- Adapter
- Handleiding

Specificaties:

Voeding:   USB-C 
Protocols:   Zigbee, WiFi en Thread
Netwerk:   WiFi UTP
Werkt met:   ALexa, Google, Apple HomeKit en Matter

Uiterlijk:

Werking en installatie

We gaan deze hub natuurlijk weer installeren en kijken naar de mogelijkheden.

Lees hier verder.

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.