Onze sponsor:

Review:

04 januari 2023 | Niels Laan | Ikea, Smart Home Hubs, Ikea

Dirigera - Smart Home Hub - De Hub voor slimme producten

Ikea RGB Bulb:

We beginnen met de Ikea RGB Led lamp. We drukken op het plus rechtsboven en selecteren "Light". Nu zetten we de lamp uit en volgende de stappen in de APP. Dit wordt allemaal super duidelijk uitlegt a.d.h. video. Complimenten naar Ikea hiervoor want hier kunnen andere systemen nog wat van leren.

Nu zou je verwachten dat ik met een verhaal ga komen dat de lamp direct gevonden werd. Helaas was dit niet het geval. Ik moest de lamp een paar keer resetten en de hub opnieuw opstarten. Maar de aanhouder wint en na enkele keren proberen vond hij de lamp. 

Werking:

Je kunt deze lamp aan- en uitzetten, het dimnivo bepalen en de kleuren wijzigen. Helemaal compleet dus.

Ikea Draadloze bewegingssensor:

Nu hebben we 1 apparaat succesvol toegevoegd laten we er nog 1 proberen. Deze keer de Ikea Bewegingssensor. Met dit apparaat kun je doormiddel van een PIR beweging dectecteren. Dit is handig voor als je bv een lamp automatisch aan wilt zetten. Je kunt hiervoor een regel maken in de APP, hier gaan we in het volgende onderdeel naar kijken.

We zullen eerst eens deze sensor toevoegen. Hiervoor geldt dat we weer naar het plusje gaan om naar selecteren we de sensoren. Er komt weer een uitgebreide uitleg. Ook bij dit apparaat had ik weer problemen met het koppelen. Na een paar keer proberen heb ik de batterij vervangen door een nieuwe en toe werd hij direct gevonden.

Hij komt direct met een update en deze duurt ruim 1 uur tot hij geinstalleerd is. In deze tijd kun je de sensor niet gebruiken.

Werking:

Deze sensor detecteert beweging en geeft deze door aan de hub. 

Wij hebben een uitgebreide review gemaakt van deze sensor. Deze kun je hier lezen.

Ikea Outlet Plug:

Nu hebben we een paar Ikea producten gehad laten we er nog 1 proberen. Dit keer de Outlet Plug, dit is een slimme stekker welke je op afstand aan- of uit kunt zetten. Deze werkt ook weer via de Zigbee protocol. 

Je kunt er maximaal 16A op aansluiten wat voor de meeste toepassingen ruim voldoende is. Er zit helaas geen knopje op de stekker waardoor handmatig bedienen niet mogelijk is. Dit zie je wel vaak bij andere tussenstekkers. 

Hij is zeer gunstig geprijst want hij kost maar 9,95 wat hem een van de goedkoopste tussenstekker maakt op de markt. Je kunt hier een uitgebreide review bekijken van deze stekker.

Installatie:

Het installeren gaat weer op dezelfde manier. Deze keer werd de plug vrij wel direct gevonden. Het kan dus blijkbaar wel dat het in 1 keer werkt.

Werking:

Je kunt deze tussenstekker op afstand via de APP aan- en uitzetten.

INNR Lamp:

Nu hebben we een aantal Ikea producten toegevoegd, het is niet heel verrassend dat deze werken. Het zijn tenslotte hun eigen producten. Laten we nu eens een andere merk proberen welke ook via de Zigbee protocol werkt. Zigbee is een open standaard waar fabrikanten aan moeten voldoen, dus het toevoegen zou geen probleem moeten geven. Ikea geeft zelf aan geen andere producten te ondersteunen, dus misschien kunnen we niet te veel verwachten.

INNR is een Nederlandse fabrikant van Smart home producten. Ze maken voor een interresante prijs producten welke vooral gericht zijn op verlichting. Ze zijn de directe concurrent van Philips HUE.

Installatie:

Het toevoegen gaat weer via de APP en weer eerst de lamp te resetten. Dit kun je doen door hem 5x aan en uit te zetten tot hij gaat knipperen. Helaas lukt het toevoegen niet.

Scene maken:

De kracht van een smart home systeem is het maken van slimme regels. Met deze regels kun je bv automatisch een lamp aanzetten. Deze mogelijkheden zit ook weer in de nieuwe hub. We gaan kijken wat er mogelijk is door een aantal scene aan te maken.

Als je een scene gaat maken dan volg je een stappenplan. Hierbij geeft om welke ruimte het gaat en welke apparaten je wilt gebruiken. Vervolgens geef je aan wat het apparaat moet doen. In ons geval is dat hem aanzetten op 100%. 

In de laatste stap bepaalde je wanneer de scene start en wanneer die stop. Je kunt hierbij een schema aanhouden, schakelen wanneer de zon ondergaat of opkomt of een knop gebruiken om de scene te starten.

Voor het stoppen van een scene kun je een tijd instellen. Om dit kijken of alles werkt is er een knop om te testen. Handig is dat de scene ook als een knop verschijnt op het dahsboard van de APP. je kunt hem dus altijd handmatig starten.

Google home & Alexa

Als laatste willen we melden dat je de Hub kunt koppelen aan Google Home en Alexa. Hierdoor kun je hem aansturen met je stem. Wij hebben zelf geen Alexa tot onze beschikking dus deze kunnen wij niet testen, dus testen wij hem met de GH.

We gebruiken hiervoor een GH mini gen2. Deze zijn al voor rond de 50 euro te krijgen dus de kosten vallen mee.

Na de installatie welke je via de "Home" APP van google regelt krijgen we de volgende commando's tot onze beschikking:

Verlichting:
"Hey Google..."
Zet lamp x aan
Zet lamp x uit
Zet lamp x op een bepaalde kleur
Zet groep x aan

That's all?

Ja, dat is alles wat betreft het maken van een scene. Het is jammer dat dit niet zo uitgebreid is. Je zou bv willen schakelen op wanneer je thuis komt of wanneer je naar bed gaat. Het is jammer dat Ikea met deze nieuwe hub niet de kans heeft gepakt om een echte scene editor te maken.

Hier loopt de Philips HUE en INNR hub een stuk meer vooropuit.

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs