Onze sponsor:

Review:

04 januari 2023 | Niels Laan | Ikea, Smart Home Hubs, Ikea

Dirigera - Smart Home Hub - De Hub voor slimme producten

Conclusie:

Met de nieuwe Dirigera is Ikea erin geslaagd om een laagdrempelige Smart Home Hub neer te zetten, die voor iedereen te begrepen is en je zonder technische ervaringen kunt gebruiken.

De stabiliteit t.o.v. van de oude Tradfri lijkt beter op order, maar tijd zal echt vertellen of dit het geval is. In de paar weken dat ik hem gebruik hebt kwam ik geen problemen tegen. 

De installatie van de HUB is goed uitgelegd en het is fijn dat je ook anomie de hub kunt gebruiken. Het is zelfs zo dat een registratie niet nodig is. 

Je ziet aan alles dat Ikea de tijd heeft genomen om elke stap goed uit te leggen. Zo is er bij het toevoegen van apparaten een video waar je precies ziet wat je moet doen. Hier kunnen andere hubs nog een voorbeeld aannemen.

Nu we het toch hebben over het toevoegen van apparaten dit ging helaas niet altijd vlekkeloos iets waar de hub eigenlijk geen problemen zou mee moeten hebben. Nu is dit niet heel verrassend omdat meerdere hubs tegen dit probleem aan lopen. Het is wel een verbetering t.o.v. de oude hub waarbij je allemaal ingewikeld koppeling moest maken. Dat is nu niet meer het geval omdat je rechtstreeks kunt koppelen aan de hub.

Het maken van scene's wanneer je je huis echt slim kunt maken is heel erg simpel. Eigenlijk kun je alleen maar schakelen op een schema en wanneer de zon onder gaat of opkomt. Dat is wel erg beperkt. Je zou verwachten dat met deze nieuwe hub/APP er wat meer mogelijk zou moeten zijn. De Philips HUE APP is ook niet heel uitgebreid maar loopt hier toch wel mijlen voor.

Nu we het toch even over de min punten hebben is het niet buitenshuis kunnen gebruiken van de HUB wel een erg groot minpunt. Ikea geeft aan dat dit in het 3de kwartaal van 2023 wel mogelijk moet zijn.

Het is nog even afwachten wat de Matter standaard gaat doen voor deze hub. Dit valt momenteel nog niet te testen omdat er nog weinig apparaten zijn. We houden dit in de gaten.

Simpel te gebruiken
Goede uitleg
Matter ondersteuning

Tikje duur
Geen mogelijkheid om oude hub over te zetten
Geen mogelijkheid om de HUB buitenshuis te gebruiken

Eindoordeel

7,0
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs