Onze sponsor:

Review:

20 januari 2023 | Niels Laan | Athom, Smart Home Hubs, Homey

Review: Homey Bridge - De beste smart home hub?

Een review van de nieuwe Homey Bridge.

Het is gaaf om te zien dat Smart Home fabrikanten blijven innoveren en met nieuwe producten komen. Zo heeft Athom een nieuwe controller gelanceerd welke onder hun vertrouwde Homey Pro komt te staan.

Dit nieuwe product is de Homey Bridge die al wel een tijdje beschikbaar is, maar nog in Beta status verkeerde. Hij is nu uit de Beta gekomen dus is het tijd voor een review. De Bridge van de Athom is ontstaan omdat Homey een Smart Home ervaring voor iedereen wilde creëren. Het is namelijk zo dat een Homey Pro 399,00 euro kost, wat voor de meeste mensen toch wel erg veel geld is. Dan zou je ook kunnen zeggen: maak de Homey gewoon wat goedkoper. Helaas is dit niet zo simpel omdat er bepaalde hardware wordt gebruikt die nou eenmaal niet goedkoop te krijgen is. Daarnaast wil Athom niet inleveren op de kwaliteit van het product. 

Hoe krijg je het dan goedkoper? Door de hardware simpel te maken en het rekenwerk over te laten aan een Cloud omgeving. De Bridge heeft eigenlijk alleen de antennes van de verschillende protocollen in de hub zitten, welke dit zijn komen we later op terug. Door deze aanpak is de basis controller simpel en goedkoper.

Uiteraard kosten deze Cloud diensten ook geld want Athom moet natuurlijk ook nog wat verdienen. Daarom is er een abonnement nodig voor het gebruik van deze omgeving. De kosten hiervan zijn € 2,99 p/mnd. Dit vinden wij een schappelijk bedrag voor wat je krijgt. 

De Hub kost overigens € 69,00 wat hem een van de goedkoopste Smart Home controller maakt op de markt.

Gratis

Ja, je leest het goed de software van de Homey is ook gratis te gebruiken. Je kunt naar https://homey.app/nl-nl/homey/#start-for-free gaan en je daar aanmelden. Je krijgt dan alle mogelijkheden, maar je bent alleen gelimiteerd tot 5 apparaten. Je kunt dit zelfs doen zonder dat je de bridge gekocht hebt. Wil je echt aan de slag? Dan zul je de bridge aan moeten schaffen zodat je ook Zigbee en Z-Wave apparaten kunt toevoegen

Ja, maar ik heb toch al een Philips HUE Hub?

Ja, met de Hub van Philips kun je inderdaad ook lampen aan- of uitzetten op afstand. En je kunt zelfs wat slimme zaken regelen. Maar de Homey Bridge is meer dan dat. De Homey verbindt meerdere verschillende Smart Home protocollen en platforms aan elkaar. Zo ben je niet gelimiteerd tot alleen Philips lampen maar je kunt meerdere merken/protocollen door elkaar heen gebruiken. Je hebt dus meer keuze vrijheid. Volgens Homey worden er zelfs meer dan 50.000 verschillende apparaten ondersteund.

Het automatiseren van je huis is ook veel geavanceerder door met een drag en drop systeem te werken. Zo kun je eenvoudig zorgen dat er bij beweging een lamp aangaat of zorgen dat al je apparaten uitgaan als je de deur uit gaat. We laten verderop in deze review enkele voorbeelden zien.

Wat krijg je:

- Bridge
- USB voeding
- USB kabel
- Handleiding

Specificaties:

Protocol:
WiFi, 433.92 MHz, Bluetooth, IFTTT, Infrarood, Open API, Somfy RTS, Z-wave Plus, ZigBee

 

Homey Bridge?

Nog even terug naar de Bridge want wat is dit nou voor een apparaat en wat kun je ermee?

De Homey Bridge is een apparaat welke verbonden is met jouw lokale WiFi netwerk, de Bridge is op zijn beurt weer verbonden met de Homey Cloud omgeving via je internet verbinding. In de Bridge zitten verschillende antennes ingebouwd voor het aansturen van bv een slimme lamp. Door middel van deze antennes krijg je ondersteuning voor de volgende protocollen: Wifi, Bluetooth LE, Zigbee, Z-wave, 433 MHz en Infrarood voor het bedieningen van de televisie. De aansturing van bv een lamp kun je doen met de APP (iOS, Android) of via Siri Shortcuts, Alexa of Google Assistant.

Daarnaast krijg je een de mogelijkheid om flows te maken (je huis te automatiseren) via een drag en drop systeem om de woning echt smart te maken. Als klap op de vuurpijl is er een energie systeem om je verbruik in de gaten te houden. Wel zo handig in deze dure energie tijden.

De Bridge is dus een echt compleet Smart Home systeem om je woning slim te maken.

Installatie:

Het installeren van de Bridge is niet super ingewikkeld. Het is een kwestie van de hub van stroom te voorzien met de meegeleverde USB kabel en adapter. De LED ring aan de onderkant zal blauw oplichten. Nu gaan we naar https://get.homey.app/ waar je vervolgens de APP kunt downloaden. Er is een Android en iOS versie beschikbaar.

Na het opstarten van de APP moeten je eerst een account aanmaken. Als je een account hebt kun je beginnen om de Bridge toe te voegen. De eerste stap is om wat informatie in te voeren over je huis. Op deze manier weet de Bridge al wat basis mogelijkheden en zijn deze aangemaakt als je hem opstart. 

Om dit voor elkaar te krijgen maakt de Bridge een hotspot aan waarmee je via de telefoon een rechtstreekse verbinding creeert. Als hij verbonden is geeft hij je WiFi gegevens door aan de Bridge en dan kan hij vervolgens met jouw netwerk verbinden. Deze LED wordt tijdens dit proces eerst blauw en dan groen.

Na enkele stappen is de Bridge verbonden en kunnen aan de slag met de volgende stappen.

Apparaten toevoegen:

Nu we de basis instellingen hebben gedaan kunnen we een paar apparaten toevoegen.

Volgende hoofdstuk.

Dit product is te koop voor:


€ 69
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen

Nog meer van:

Smart Home Hubs