Onze sponsor:

Review:

20 januari 2023 | Niels Laan | Athom, Smart Home Hubs, Homey

Review: Homey Bridge - De beste smart home hub?

Verschil Homey Pro en Homey Bridge:

Naast deze Bridge heeft Athom ook een Pro versie in hun assortiment zitten. Deze Pro versie kost € 399,00 wat hem een stuk duurder maakt. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze twee? Laten we daar even naar kijken.

Tabel met verschillen:

 

Homey

Homey Pro

  € 69 en €2,99 p.m.  € 399
Verbind met 50.000+ apparaten   Ja Ja  
Mobiele App Ja Ja  
Web App Ja Ja  
Google Assistant Ja Ja  
Amazon Alexa Ja Ja  
Flow Ja Ja  
Advanced Flow Nee Ja  
Energy Ja Ja  
Insights Ja Ja  
Logica & Variabelen Ja Ja  
Bluetooth Ja, bridge nodig   Ja  
Zigbee Ja, bridge nodig Ja  
Z-Wave Ja, bridge nodig Ja  
Infrarood Ja, bridge nodig Ja  
433 MHz Ja, bridge nodig Ja  
Thread Nee Ja  
Matter Nee Ja  
Experimenten Nee Ja  
Lokale Wi-Fi Nee Ja  
HomeyScript Nee Ja  
Community Apps Nee Ja  

 

Dit bovenstaande lijstje komt van de Homey website en geeft een mooi overzicht van de beperkingen t.o.v. de Pro. Dit is alleen niet het volledige verhaal. Zoals je in deze review hebt kunnen lezen maakt Homey gebruik van APPS om apparaten te kunnen aansturen. Deze APPS worden door Athom/Homey zelf gemaakt maar ook een groot deel door de community. Deze laatste wordt niet ondersteund door de Bridge. Hierdoor kan het dus zijn dat jouw apparaat niet toegevoegd kan worden. Voorbeelden hiervan zijn bv een APP om je zonnepanelen opbrengst in de gaten te houden. Ander voorbeeld is de APP van HomeWizard om je energieverbruik bij te houden. 

Nu worden de meeste grote merken wel ondersteund, maar juiste in de community APP's zitten vaak wat interessantere zaken. Zoals het bijhouden van je stroomkosten of het extra loggen van je sensoren. Iets om in je achterhoofd te houden.

Wat ook niet in dit lijstje naar voren komt is dat alles via de Cloud moeten gaan. Hierdoor kunnen er natuurlijk vertragingen optreden of kunnen apparaten onbereikbaar zijn. Of je hier in de praktijk veel van merkt is de vraag, want het internet in Nederland is behoorlijk stabiel. Maar aan de andere kant kun je soms dan wel in het donker staan.

We hebben in deze review het maken van een flow laten zien. De PRO heeft de optie om met "advanced flow" te werken. Deze manier van werken is wat overzichtelijker en je kunt wat meer ingewikkelde flows maken. In de praktijk zal je dit niet zo vaak nodig hebben, maar wil je echt serieus aan de slag met het slim maken van je huis? Dan is dit wel een hele gewenste toevoeging.

Aan de andere kant kost deze hub maar €69,00 en krijg je een goed functioneerde hub met zeer veel mogelijkheden. Alles heeft zijn prijs natuurlijk.

We komen nog met een uitgebreide vergelijking tussen de Pro en de Bridge. Houdt onze website in de gaten. Maar als we het even plat slaan dan is de conclusie: Wil je echt serieus aan de slag met je Smart Home? Dan is de PRO de juiste keuze. Ben je een starter en heb je nu bv een HUE Bridge en wil je wat meer mogelijkheden? Dan kun je kiezen voor de Bridge.

Dit product is te koop voor:


€ 69
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen

Nog meer van:

Smart Home Hubs