Onze sponsor:

Review:

01 april 2020 | Niels Laan | Robbsmarrt, Inbouwdimmers

RobbSmarrt Draaidimmer Z-Wave 2-draads

Installatie via de Home Assistant:

De laatste smart home controller waar we de dimmer gaan toevoegen is Hass. We gebruiken een Aeotec Usb Z-Wave stick om hem toe te voegen. De eerste stap is de oude schakelaar/dimmer te verwijderen. Zorg dat je de stroom uiteraard uitgeschakeld hebt. Er wordt een schema voor een 2 draads en 3 draads aansluiten meegeleverd (met en zonder blauwe draad). Het is aan te beleven om voor de 3 draads variant te gaan. Als je alles goed hebt aangesloten wacht nog even met het terug zetten van de stroom.

Log namelijk eerst in op Hass via je browser en ga naar je configuratie en hierna naar Z-Wave. Vervolgens klik je op "add node secure" om het toevoegen te starten. Voorzie hierna de dimmer van stroom. HASS geeft een zeer korte melding dat het toevoegen is gestart. 

Normaal gesproken moet je een klein pinnetje in het reset gaatje drukken (3x snel achter elkaar) maar bij mij werd hij direct gevonden. Tijdens het toevoegen zal het LEDje van de dimmer rood oplichten en hierna gaan knipperen om aan te geven dat hij aan het leren is. En dat er een kalibratie wordt uitgevoerd. Zorg overigens dat er een lamp in het armatuur zit dan kalibreert hij namelijk met de juiste lamp.

Bij de configuratie van de dimmer zie ik alle instellingen en de juiste nodes. Opvallend wel is dat alles 2x wordt toegevoegd. Dit is geen probleem omdat je gewoon de onjuiste nodes kunt verwijderen. Hij is wel helemaal compleet is zie een dimmer, aan/uit schakelaar, totaal verbruik en huidige verbruik. En nog belangrijker hij reageert goed op mijn commando's.

Installatie schermen:

Apparaten:

Je krijgt het totaal verbruik, huidige verbruik, vermogen, voltage.

Node info:

Voorbeeld flow:

Ik wil graag dat de dimmer na zonsondergang aangezet wordt. Ik gebruik hiervoor de bigtimer als trigger en zet hiermee de dimmer aan.

Configuratie flow:

Conclusie HASS:

Ook bij dit smart home systeem werkt deze dimmer perfect. Enige wat mij opviel is dat hij 2x werd toegevoegd.

Dit product is te koop voor:


€ 80
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen

Nog meer van:

Inbouwdimmers