Onze sponsor:

Review:

Eurotronic Spirit Thermostaatkraan - Z-Wave Plus

Op afstand je radiator bedienen? Ja, dat kan met deze slimme thermostaat kraan van Eurotronic.

We willen het natuurlijk allemaal lekker warm in huis hebben. Normaal gesproken heb je in je woonkamer een thermostaat die de temperatuur meet en hierop de warmte behoefte afstelt. 

Deze manier is prima maar soms wordt het hierdoor in bepaalde ruimtes erg warm terwijl je daar niet bent. Dat is natuurlijk zonde van de energie. Eurotronic heeft hiervoor een mooie oplossing bedacht door je thermostaatkraan slim te maken. Hierdoor hoef je deze zelf niet meer open of dicht te draaien. Dit wordt geregeld via je smart home controller.

Een mooie toepassing is om hem bijvoorbeeld in je badkamer te installeren. Je kunt namelijk instellen dat het 's ochtends lekker warm wordt, zodat je niet vanuit je warme bed in een koude ruimte terecht komt. De rest van de dag hoeft de ruimte niet verwarmt te worden. Via je controller zorg je dat de kraan 's avonds weer open gezet wordt en als je in bed ligt weer dicht gaat.

Aan dit voorbeeld zit natuurlijk wel een "maar". Als je dit namelijk in combinatie doet met je huidige thermostaat dan zal de warmte vraag nog steeds vanuit hier geregeld worden. Hiermee bedoel ik dus dat het nodig is dat de ketel aangaat om de spirit ook te kunnen laten verwarmen. Dus als het beneden al 20 graden is (en ketel dus niet verwarmt) zal de spirit ook niet veel warmer worden.

Dit zou je kunnen oplossen door al je radiatoren te voorzien van een slimme kraan. Hierbij moet je goed kijken naar je leidingen want deze zijn vaak aan elkaar gekoppeld. Daarnaast moet je voorkomen dat alle kranen dicht zijn want dan zou er onnodige druk komen op het systeem.

Reageert direct

Het mooie van de Spirit is dat hij niet continue communiceert met je controller. Hij heeft namelijk de Flirt technologie ingebouwd waardoor continue communicatie niet nodig is. Je zou dan denken dat hij ook niet direct reageert, maar dit is wel het geval. Bij een verandering wordt deze direct doorgevoerd.

De installatie van deze kraan is niet heel ingewikkeld. Iedereen moet hier wel uitkomen en je hoeft niet bang te zijn dat het water uit je cv loopt. Bij de verschillende controllers ga ik hier nog wat verder op in.

De Eurotronic heeft een ingebouwde temperatuursensor. Hierdoor weet je de precieze temperatuur van de radiator waardoor je het geheel goed kunt aansturen. Dit heeft meteen ook weer een nadeel, omdat dit niet de temperatuur is van de ruimte. Gelukkig kun je ook een externe temperatuurmeter gebruiken.

De kraan is niet heel compact en waarschijnlijk iets groter dan je oude kraan, maar dit hoeft over het algemeen geen probleem te zijn. Hij is te koop voor € 49.95 wat hem gunstig geprijsd maakt.

Als laatste wil ik melden dat je het kapje een andere kleur kan geven en alles wordt er bij geleverd om hem goed te kunnen installeren.

Wat krijg je:

- Adapters incl. schroefje voor het vastmaken
- 2x AA batterijen
- Handleiding
- Sierkapje (wit en grijs)

Uiterlijk:

Grootte:

Wij zullen deze thermostaatkraan gaan installeren op de volgende controllers:

Homey by Athom
Zipato Zipatile
Fibaro Homecenter 2
Vera Plus
Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)
Home Asssitant (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)

Dit product is te koop voor:


€ 50
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Thermostaatkranen