Onze sponsor:

Review:

07 maart 2022 | Niels Laan | Fibaro

Fibaro Heat Controller Radiator Thermostat

Met deze Heat Controller zorg je voor warmte en bespaar je energie.

Nu de dagen weer kouder worden is het natuurlijk fijn om er warmpjes bij te zitten. Het aansturen van deze "warmte vraag" kan op verschillende manieren. De meest gebruikte in Nederland is wel de CV ketel in combinatie met radiatoren. Door middel van het verwarmen van water en dat rond te pompen worden de ruimtes op temperatuur gebracht. 

Dit kost de nodige energie, zeker met de huidige gasprijs kan het stoken van je cv veel geld kosten. Om te besparen kun je de verwarming wat lager zetten, dit kan al heel wat schelen. Een andere manier is om ruimtes, die niet perse verwarmd moeten worden, de radiator dicht te draaien. De meeste radiatoren hebben hiervoor een thermostaatkraan. Deze zou je dus in ochtend dicht kunnen draaien en zodra je hem nodig hebt weer open kunnen draaien. Deze manier is niet heel gebruiksvriendelijk. En je gaat natuurlijk vergeten hem weer dicht te draaien waardoor alsnog onnodig de verwarming aan staat. Dit kan uiteraard beter.

Let's make it smart

Als we toch al een Smart Home systeem hebben dan kunnen we deze ook gebruiken om de thermostaatkranen op een slimme manier te regelen. Dit kun je regelen met de Fibaro Heat Controller. Deze slimme thermostaatkraan koppel je aan je systeem en je kunt op afstand, of automatisch, de kraan open of dicht draaien.

Je zou dus kunnen instellen dat voor je naar bed gaat de verwarming in de slaapkamer even open gezet wordt. Of misschien juist overdag de badkamer verwarming uit, zodat hij alleen aan staat als je gaat douchen. Dit scheelt weer veel onnodige energie.

Bovenstaande klinkt natuurlijk allemaal wel mooi, maar je moet met dit systeem wel met 1 ding rekening houden. Het is meestal zo dat de warmte vraag vanuit de woonkamer thermostaat/CV ketel wordt geregeld. Dus als het koud is in de woonkamer dan gaat de CV aan de slag om via alle leidingen de radiatoren warm te maken.

Dit houdt dus in dat als jij vindt dat het in badkamer koud is, en de thermostaatkraan hoger zet, dat er dan wel een warmte vraag moet zijn (of kort geleden geweest) vanuit de woonkamer. Dit is iets om in je achterhoofd te houden bij de aanschaf van dit product.

Er zijn natuurlijk wel oplossingen die ook de CV ketel aansturen en de warmte vraag vanuit 1 ruimte regelen. Dit zou in theorie ook met deze kranen kunnen.

Wat krijg je:

- Handleiding
- Kraan
- 2x adapter

Specificaties:

Afwerking: Glans/wit
Adaptermaat: M30 x 1.5, Danfoss RTD-N, Danfoss RA-N
Accuduur: 6 maanden
Bedrijfstemperatuur: 0 °C tot +40 °C
Draadloos bereik: 10 meter
Oplaadbaar: Ja
Protocol: Z-wave Plus
EAN: 5902701701062

Uiterlijk:

Grootte:

Wij zullen deze Heat Controller gaan installeren op de volgende controllers:

Homey by Athom
- Fibaro Home Center 2
Fibaro Home Center 2
- Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)
Home Asssitant (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)
- Smartthings (Aeotec Smart Home Hub) (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)

Dit product is te koop voor:


€ 90
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.