Onze sponsor:

Review:

07 maart 2022 | Niels Laan | Fibaro

Fibaro Heat Controller Radiator Thermostat

Installatie via Home Assistant (HASS):

We gaan deze slimme kranen ook toevoegen op het gratis systeem van Home Assistant. Deze software kun je installeren op verschillende soorten hardware. Wij gebruiken een RPI3 met de Aeotec USB sticks en de open Z-Wave bibliotheek. 

We beginnen met het verwijderen van de oude thermostaatkraan. Hierbij heb je geen gereedschap nodig maar een waterpomptang kan handig zijn als je kraan wat vast zit. Als je de oude eraf hebt schroef je de Heat Controller erop. Mocht dit niet passen dan worden er verschillende adapters meegeleverd deze kun je gebruiken om het passend te krijgen. Als hij vast zit, drukken we het knopje aan de onderkant 1 seconde in. De LED aan de voorkant zal oplichten.

Het is gemakkelijk om nu ook de meegeleverde temperatuursensor te koppelen. Dit kun je doen door het klepje aan de achterkant los te halen en de sticker bij de batterij te verwijderen. Vervolgens drukken we met bijgeleverde pinnetje in het gaatje. Nu zal de LED 5x groen knipperen om aan te geven dat hij gekoppeld is. Mocht dit nou niet lukken hou dan het knopje op de thermostaat ingedrukt tot de LED blauw wordt en druk vervolgens nogmaals voor het selecteren. Wachten en druk hierna het pinnetje in de sensor. Hierna zie je LED ring van de kraan 5x groen knipperen om aan te geven dat het koppelen is gelukt.

Nu is de kraan klaar om hem toe te voegen aan de Home Assistant. We gaan naar je configuratie en hierna naar Z-Wave JS. Vervolgens klik je op "add device" om het toevoegen te starten. HASS geeft een korte melding dat het toevoegen is gestart. 

Om het toevoegen te starten op de kraan druk je 3x achter elkaar op het knopje aan de onderkant. Hij wordt direct gevonden en de LED wordt eerst wit van kleur en daarna rood.Nu herhalen we deze handeling nogmaals om hem echt toe te voegen. Na het invoeren van de SDK code (deze staat op de verpakking) wordt de LED eerst weer wit en daarna knippert hij groen. Hierna zien we hem bij mijn apparaten verschijnen.

Zodra je de kraan aanzet zal er een eenmalige kalibratie plaats vinden om te bepalen wat de open/dicht positie is. Geef het geheel even 10 min. om de juiste temperatuur binnen te krijgen. Heb dus even geduld.

Installatie schermen:

Configuratie:

Bediening:

We zien de temperatuur van de sensor, kunnen de temperatuur van de CV instellen, het modus kunnen we wijzigen (uit, verwarmen en beveiligd). We zien ook het batterijniveau.

Voorbeeld scene:

We maken een voorbeeld: als we van huis weg zijn wordt de thermostaat uitgezet.

Dit product is te koop voor:


€ 90
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels