Onze sponsor:

Review:

01 april 2023 | Niels Laan | Homewizard

HomeWizard - Watermeter - Besparen op je waterverbruik

Installatie op de Fibaro HC3:

Omdat deze watermeter een API heeft kun je met allerlei hubs verbinden. Zo ook deze HC3 van Fibaro hiervoor moet dan wel iemand een integratie/plugin hebben gemaakt. Gelukkig heeft Joep Verhaeg deze gemaakt. 

Om dit werkend te krijgen gaan we eerst naar de HomeWizard APP en zetten bij de configuratie "local API" aan. Nu gaan we naar de marktplace van Fibaro en zoeken daar op HomeWizard (https://marketplace.fibaro.com/items/homewizard-wi-fi-water-meter) en downloaden het bestand en pakken deze uit.

Nu loggen we in op de HC3 dashboard en naar onze apparaten en klikken op "add device" en dan op other en kiezen voor "upload file" en selecteren het bestanden wat we net gedownload hebben. 

Nu wordt alles geinstalleerd en moeten we zorgen dat het juist ip-adres in de configuratie komt te staan. Dit doe je bij de apparaat configuratie en dan naar "variables" te gaan en daar je lokale ip-adres in te vullen. 

Hierna ga je nog even naar "edit and preview" om de verschillende apparaten te installeren.

Marktplace:

Installatie schermen:

Werking:

Je krijgt een meter met het verbruik van vandaag, het totaal verbruik en het actieve verbruik.

Scene:

In de badkamer hebben we een ventilator we aan willen hebben als er iemand onder de douche staat, zodat het niet te vochtig wordt. Hiervoor kunnen we de watermeter gebruiken. De eerste stap is om te bepalen hoeveel de douche verbruikt (en voor hoelang). Dit moet je even goed uitzoeken want je wilt niet dat als je wasmachine aanstaat de ventilator ook aan gaat. Na wat uitzoeken kwamen we erachter dat de douche ongeveer 10 l/m gebruikt. 

We maken dus een scene dat als de watermeter tussen de 10 en 12 liter verbruikt hij de ventilator moet aanzetten.

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels