Onze sponsor:

Review:

01 april 2023 | Niels Laan | Homewizard

HomeWizard - Watermeter - Besparen op je waterverbruik

Installeren op Home Assistant:

We zullen deze watermeter ook installeren op het gratis pakket van Home Assistant. Deze software kun je draaien op diverse hardware. Waaronder een goedkope Raspberry PI 3 welke wij ook gebruiken voor deze test.

Als je de watermeter hieraan toevoegd heb je als voordeel dat je alles lokaal kan houden, je hebt dan geen abonnement nodig en je kunt natuurlijk je huis nog slimmer maken.

Installatie:

Het installeren is super simpel. Je gaat via de browser naar het dashboard van Home Assistant, vervolgens naar settings, devices, klikt op 'nieuwe integratie' en zoekt daar op HomeWizard. Na een paar klikken is hij toegevoegd. Fijn dat dit allemaal zo vlekkeloos werkt.

Werking:

In Home Assistant kun je het totaal verbruik (m3) van je watermeter zien en het verbruik per minuut (l/m).

Automation:

In de badkamer hebben we een ventilator die we aan willen hebben als er iemand onder de douche staat, zodat het niet te vochtig wordt. Hiervoor kunnen we de watermeter gebruiken. De eerste stap is om te bepalen hoeveel de douche verbruikt (en voor hoelang). Dit moet je even goed uitzoeken want je wilt niet dat, als je wasmachine aanstaat, de ventilator ook aangaat. Na wat uitzoeken kwamen we erachter dat de douche 9 l/m gebruikt. De wasmachine verbruikt een stuk minder. Nu kan het voorkomen dat we de kraan in de keuken een tijdje open hebben. Daarom hebben we als extra voorwaarde opgegeven dat hij 3 min lang tussen de 9 en 11 liter per minuut moet gebruiken. 

Als de regel aan deze voorwaarden voldoet zetten we de ventilator aan (wordt geregeld met een tussenstekker).

Triggers:

Je krijgt de volgende triggers tot je beschikking om een automation te starten:

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels