Onze sponsor:

Review:

27 juli 2023 | Niels Laan | Athom, Smart Home Hubs, Homey

Homey Pro - GAME OVER!

Een review van de nieuwe Homey PRO - Early 2023.

Je merkt aan de smart home markt dat deze steeds meer volwassen aan het worden is. Dat moet ook wel want de tijd van spelen is een beetje voorbij. Een smart home systeem moet gewoon werken en toegevoegde waarde geven. Wat heb je er anders immers aan.

Diverse fabrikanten zijn soms bezig met al een 3de generatie van hun product. Zo ook dit product van Athom; De Homey PRO (Early 2023). We hadden als eerste de Homey toen kwam daar een upgrade versie van de Homey PRO en nu is van de PRO weer een nieuwe versie gemaakt. De naamgeving is wat verwarrend bij Athom. Waarom deze versie niet gewoon Homey PRO 2 noemen? Dit is wel zo duidelijk. Deze nieuwe PRO is niet alleen maar een nieuwe behuizing maar echt een nieuwe versie. We gaan hem natuurlijk weer uitgebreid bekijken en de vergelijken met de vorige versie.

Wat kan ik met de Homey PRO?

Voordat we helemaal de diepte ingaan is het goed om even stil te staan bij wat je nu kunt met dit systeem. De Homey PRO is het centrale aanstuurpunt van je slimme apparaten. Zo kun je op afstand via de Homey APP een lamp aan- of uitzetten. Maar denk bv ook aan het starten van je wasmachine of het regelen van de temperatuur/thermostaat in je woonkamer. 

Dat met een APP aan- of uitzetten is niet zo spannend, want dit kun je immers ook al met alle concurrerende hubs, zoals bv de Ikea Dirigera Hub. Waar de Homey zich in onderscheid is dat je zeer uitgebreide en slimme regels kunt maken. Zo kun je regelen dat als je van huis weg gaat, automatisch alle lampen en apparaten uitgaan, je deur op slot gaat, dat je verwarming lager wordt gezet, de robot stofzuiger je woonkamer netjes maakt en dat de grasmaaier je gras maait. Als je weer thuis komt gaat de verwarming weer naar je gewenste temperatuur en zet hij je apparaten weer aan.

Dit alles gaat via een zeer gebruiksvriendelijk drag en drop systeem welke voor zowel de beginnende als de gevorderde gebruiker eindeloze mogelijkheden biedt. Verderop in deze review gaan we enkele voorbeelden laten zien.

De PRO:

De Homey PRO kan verbinden met jouw lokale netwerk d.m.v. WiFi (2,4 GHz & 5 GHz) of via UTP. Bij deze laatste optie heb je een adapter nodig welke via de USB poort verbonden wordt. Dit kost je wel 29,00 euro extra maar is wel aan te bevelen voor een stabiel netwerk. In de oude PRO was dit niet mogelijk en was je afhankelijk van een goede WiFi verbinding (wat nog weleens problemen gaf).

In deze hub zitten verschillende antennes ingebouwd voor het aansturen van een slim apparaat. Door middel van deze antennes krijg je ondersteuning voor de volgende protocollen: Wifi, Bluetooth LE, Zigbee, Z-wave, 433 MHz en Infrarood voor het bedienen van bv je televisie. De aansturing van een lamp kun je doen met de APP (iOS, Android) of via Siri Shortcuts, Alexa of Google Assistant en natuurlijk via slimme regels (flows).

In het lijstje mis je misschien Matter en Thread. Matter is een nieuwe Smart Home standaard met als doel om een eenvoudigere en meer naadloze ervaring te bieden voor de Smart Home apparaten. Hierdoor kunnen verschillende apparaten, zoals slimme thermostaten, verlichting, deursloten en beveiligingssystemen, met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. Dit betekent dat een slimme thermostaat van het ene merk kan communiceren met slimme verlichting van een ander merk. Wat een betere integratie en bediening van het Smart Home-systeem mogelijk maakt.

Omdat de Homey al zeer veel verschillende protocollen en merken ondersteund (meer dan 50.000) heb je Matter niet perse nodig. Het is natuurlijk wel fijn dat deze mogelijkheid beschikbaar komt. De Matter standaard is nog vol in ontwikkeling en tijdens het schrijven van dit artikel worden er nog maar enkele typen apparaten ondersteund. De Homey ondersteunt ook nog geen Matter, dit komt Q3 van 2023.

APPs:

Om een apparaat werkend te krijgen op de Homey, heb je een APP nodig. Deze APPs worden door Athom (Homey), fabrikanten en door gebruikers (community) gemaakt. Met name deze laatste is erg leuk omdat je, als je handig bent, zelf een APP kunt maken om te zorgen dat jouw apparaat ondersteund wordt.

Wil je nu weten welke apparaten ondersteund worden kun je natuurlijk onze website in de gaten houden maar Homey heeft ook een mooi overzicht via hun website:
https://homey.app/nl-nl/apps/homey-pro/

Verschil line up Homey:

Momenteel heeft de Athom 2 verschillende producten in hun assortiment; de Bridge en de PRO. Het grootste verschil met deze 2 is dat de Bridge minder krachtig is en via de Cloud omgeving werkt. De PRO heeft krachtigere hardware en werkt lokaal. Ander verschil is de prijs want de Bridge kost € 69,00 (en € 2,99 p/mnd) en de PRO € 399,00.

Er zijn nog meer verschillen. Ben je daar benieuwd naar? Dan kun je dit hier lezen.

Er was toch al een PRO?

Zoals al gezegd is de Homey PRO al een tijdje op de markt en zijn er verschillende versies. We zullen niet helemaal naar het begin terug gaan maar laten we 1 generatie terugkijken; de Homey PRO early 2019. Wat is nu het verschil met deze versie?

Het grootste verschil is de hardware. Deze is helemaal vernieuwd bij de PRO en hierdoor een stuk sneller. Dit merk je vooral als je wat meer apparaten en flows (automatisering) op de Homey gebruikt. Ook kun je op deze nieuwe meer apps dan de vorige versie installeren omdat het geheugen uitgebreid is. Bij de vorige versie gaf dit nog weleens problemen waardoor alles super traag werd. Je wordt dus minder tegen gehouden om verschillende merken en apparaten door elkaar te gebruiken.

En ander verschil is het uiterlijk van de PRO, het bekende bolletje is vervangen door een platte schijf. En dan nog een verschil: de oude versie heeft een speaker heeft ingebouwd, dit heeft de PRO niet meer.

Wat dan nog meer? Nou, de chips voor de verschillende communicatie standaarden zijn weer voorzien van de nieuwste versie. Bij Zigbee is er zelfs voor een andere versie gekozen (Silicon Labs "Gecko"), hierdoor is het geheel stabieler en kunnen er meer apparaten verbonden worden. Dit is een welkome verbetering want bij de oude versie gaf dit weleens wat vervelende problemen.

Nog meer verschillen? Jazeker, je kunt hem nu via UTP verbinden (wel een adapter nodig) en er is 5 GHz WiFi ondersteuning.

Wat krijg je:

- Bridge
- USB voeding
- USB kabel
- Handleiding

Specificaties:

Protocol:
WiFi, 433.92 MHz, Bluetooth, IFTTT, Infrarood, Open API, Somfy RTS, Z-wave Plus, ZigBee

 

Installatie:

Laten we eens kijken hoe de installatie van deze hub gaat, want dit kan soms best ingewikkeld zijn. We kunnen je alvast verklappen dat dit bij de PRO niet ingewikkeld is. 

Het is een kwestie van de hub van stroom voorzien met de meegeleverde USB kabel en adapter. Standaard kun je verbinden met je WiFi netwerk, als je ook de USB netwerk adapter erbij hebt gekocht (kost €29,00), dan kun je hem ook via een UTP kabel verbinden. Na enkele seconden zal de LED onderkant blauw oplichten. Nu gaan we naar https://get.homey.app/ waar je vervolgens de APP kunt downloaden. Er is een Android en iOS versie beschikbaar.

Na het opstarten van de APP moeten je eerst een account aanmaken. Dat is jammer want er zijn al een paar hubs waarbij dit niet meer nodig is. Als je een account hebt kun je beginnen om de PRO toe te voegen. De eerste stap is om wat informatie in te voeren over je huis. Op deze manier weet de hub al wat basis zaken en zijn deze aangemaakt als je hem opstart. Dit helpt ons dus bij verdere configuraties.

Om de PRO te kunnen verbinden met je netwerk creëert hij een hotspot waarmee je via de telefoon een rechtstreekse verbinding kan maken. Als hij verbonden is geeft hij je WiFi gegevens door en dan kan hij vervolgens met jouw netwerk verbinden. Deze LED wordt tijdens dit proces eerst blauw en daarna groen.

Na enkele stappen is hij verbonden en kunnen we aan de slag met de volgende stappen.

Apparaten toevoegen:

Nu we de basis instellingen hebben gedaan kunnen we een paar apparaten toevoegen.

Volgende hoofdstuk.

Dit product is te koop voor:


€ 399
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen

Nog meer van:

Smart Home Hubs