Onze sponsor:

Review:

27 juli 2023 | Niels Laan | Athom, Smart Home Hubs, Homey

Homey Pro - GAME OVER!

Nu de basis installatie klaar is kunnen we door met het toevoegen van een apparaat, want zonder apparaten kunnen we er natuurlijk niet zoveel mee. Dus laten we er een aantal toevoegen.

De PRO heeft antennes ingebouwd waarmee je diverse protocollen kunt aansturen. Zo is er ondersteuning voor 433 MHz, Bluetooth, Z-wave Plus, ZigBee, Thread en WiFi. Laten we beginnen met een Z-Wave apparaat.

Om een apparaat werkend te krijgen moet er een APP zijn. Je kunt dit controleren door naar https://homey.app/nl-nl/apps/homey-pro/ te gaan. Nu is dat niet helemaal waar want er is ook een soort van standaard APP waarmee een "generic" apparaat kunt toevoegen. De kans dat je apparaat dan goed werkt is wel vrij klein.

Een tip is: voordat je een apparaat aanschaft even te controleren of deze ondersteund wordt.

Z-Wave plus: 

Z-Wave is een draadloze communicatietechnologie die wordt gebruikt voor het creëren van slimme huisnetwerken. Het is ontworpen om apparaten in huis met elkaar te laten communiceren en te integreren, waardoor ze op afstand kunnen worden bediend en geautomatiseerd via een hub zoals de Homey. Z-Wave is vooral bekend om zijn betrouwbaarheid, energiezuinigheid en brede compatibiliteit met een verscheidenheid aan slimme apparaten, waardoor het een populaire keuze is.

Deze protocol onderscheidt zich o.a. door de 2 weg communicatie. Er wordt dus gecontroleerd of het signaal daadwerkelijk aankomt zodat er een betere werking kan worden gegarandeerd. Wel zo fijn.

De Z-Wave protocol maakt gebruik van een mesh netwerk, waarbij apparaten, die altijd zijn voorzien van stroom, dienen als een router voor het verzenden van signaal tussen andere apparaten. Dit maakt Z-Wave uiterst betrouwbaar, want zelfs als een apparaat niet goed werkt, dan kan het signaal via een andere apparaat worden doorgeven. Ander voordeel van Z-wave is dat doordat de apparaten aan elkaar gekoppeld zijn je het bereik van je netwerk vergroot. Hierdoor kunnen apparaten die ver van je controller af staan toch bediend worden.

Z-Wave is niet de meest goedkope oplossing want modules kosten rond de 40/50 euro. Daarentegen er is wel een groot assortiment aan diverse apparaten te koop. Zoals tussenstekkers, bewegingssensoren, inbouwdimmers/schakelaars, deursensoren en lampen.

Fibaro Single Switch 2:

Laten we beginnen met het toevoegen van de Fibaro Single Switch 2. Fibaro is een grote fabrikant van Z-Wave producten en maakt al meer dan 20 jaar producten. Je kunt dus wel zeggen dat ze weten waar ze mee bezig zijn. Dus het toevoegen van dit product zou geen enkel probleem moeten geven, zeker omdat we zien dat er een APP beschikbaar is.

Het mooie van deze schakelaar is dat je hem kunt plaatsen achter je bestaande wandschakelaar. Je maakt hierdoor de aangesloten lamp slim, maar je kunt ook hem ook nog bedienen via de oude vertrouwde manier: de wandschakelaar.

We sluiten hem eerst aan via het meegeleverde schema (wel even de stroom eraf halen :)) en voorzien het geheel van stroom. Nu gaan we naar de Homey APP en drukken op "apparaten" en drukken op het plusje rechts bovenin. We zoeken vervolgens op Fibaro en selecteren de Single Switch 2. Nu moeten we het knopje op de module 3x achter elkaar indrukken en na enkele seconden wordt hij gevonden.

We zien hem in de APP verschijnen en kunnen hem aan- of uitzetten. Als we hem via de wandschakelaar aanzetten reageert de APP hier ook op. Alles reageert super snel. Als bonus heeft de module ook de mogelijkheid om stroom te meten.

Installatie

Bediening:

Zigbee:

De volgende protocol die aan de beurt is, is de draadloze communicatieprotocol Zigbee. Zigbee is een draadloze communicatietechnologie die wordt gebruikt voor het creëren van draadloze netwerken voor slimme apparaten. Het is specifiek ontworpen voor lage energieconsumptie en ondersteund een breed scala aan apparaten, zoals slimme lampen, sensoren, thermostaten en tussenstekkers. 

Zigbee-apparaten vormen net zoals Z-Wave een mesh-netwerk, wat betekent dat apparaten onderling kunnen communiceren en gegevens kunnen doorgeven, waardoor een betrouwbaar en uitbreidbaar ecosysteem voor huisautomatisering ontstaat. Hierdoor krijg je een stabiel netwerk en kunnen gegevens lange afstanden afleggen zonder afhankelijk te zijn van een centrale hub of router.

Er is net zoals bij Z-wave een 2 weg communicatie zodat er gecontroleerd wordt of het signaal aan komt. Zigbee is vooral bekend van de merken Philips HUE en Ikea en richt zich vooral op verlichting en alles wat daarbij hoort. Een uitzondering hierop is Aqara die ook sensoren in hun assortiment heeft.

We gaan er weer eentje toevoegen.

Aqara Motion Sensor P1:

Het Zigbee apparaat wat we gaan toevoegen is een bewegingssensor. Zo'n sensor is handig om bv automatisch een lamp aan te kunnen zetten als je in een ruimte komt. Deze sensor heeft ook een lux/lichtmeter ingebouwd. Dit is erg makkelijk want dan kun je ook schakelen op de hoeveelheid licht, dus als het donker is mag de lamp pas aan.

Je kunt een uitgebreide review van deze sensor hier lezen.

We gaan hem natuurlijk toevoegen. Dit gaat op dezelfde manier als het Z-wave apparaat. Dus we gaan naar apparaten drukken op het plusje en zoeken de Aqara motion sensor p1 op. Nu moeten we hem in de leerstand zetten door het knopje aan de achterkant 5 seconden ingedrukt te houden, tot de LED gaat knipperen. Hij werd bij ons direct gevonden, het duurde alleen even tot de beweging en lux-waarden binnen kwamen.

Installatie:

Het toevoegen gaat weer zonder problemen en we zien de beweging en lux waarde binnenkomen.

Werking en config:

WiFI/Netwerk apparaten:

Het volgende type apparaat wat we gaan toevoegen zijn WiFi/Netwerk apparaten. Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit apparaten die via een netwerk verbonden zijn. Dit kan lokaal zijn of via het internet. Denk hierbij aan bv aan je slimme deurbel, thermostaat, Sonos playbar en de omvormer van je zonnepanelen.

Growatt omvormer:

Het zou fijn als we de opbrengsten van onze zonnepanelen in de Homey zouden kunnen zien. De Homey heeft namelijk een mooi energie paneel om je verbruik in huis bij te houden. We komen hier later nog even op terug. Je kunt natuurlijk ook via de Growatt APP alles in zien maar alles in 1 APP is een stuk gemakkelijker.

We gaan eerst controleren of er voor Growatt een APP is via de APP store van Homey. Deze is er gelukkig maar we zien wel dat hij gemaakt is door een (community) ontwikkelaar en dus niet door Homey/de fabrikant zelf. Dus dit is een mooie test om te kijken of dit ook goed werkt.

Het toevoegen gaat weer door naar onze apparaten te gaan en op te zoeken op Growatt. We krijgen 2 APPs te zien, dit is wat verwarrend maar er staat er bij 1 duidelijk Growatt dus deze selecteren we. Omdat dit apparaat zijn data uit de Cloud omgeving haalt moeten Homey toestemming geven om onze data te gebruiken. Na het inloggen wordt hij toegevoegd maar ik krijg helaas een error dat de omvormer niet ondersteund wordt. Dat is jammer.

Maar we zijn niet door 1 gat te vangen en na wat google werk zien we dat we de zonnepanelen APP nodig hebt. We gaan dus terug naar de APP en zoeken op zonnepanelen. Na wat stappen is hij toegevoegd en we zien de waarden binnen komen.

Installatie Growatt APP:

Installatie Zonnepanelen APP:

Infrarood:

Infrarood is een technologie die o.a. gebruikt wordt in televisies, versterkers en ventilatoren. Het maakt gebruik van infraroodstraling om signalen te verzenden tussen de afstandsbediening en je televisie. Wanneer een knop op de afstandsbediening wordt ingedrukt, wordt een infrarood signaal verzonden naar de tv, dit signaal voert dan een specifieke actie uit, zoals het veranderen van het kanaal of het volume aanpassen.

De Homey heeft infrarood zenders en ontvangers ingebouwd. Laten we eens kijken of dit ook goed werkt. Dit gaat weer, heel verrassend, op dezelfde manier als de andere apparaten. Na wat stappen kunnen we de televisie bedienen en dit werkt ook zoals het hoort. Een voorwaarde voor een goede werking is dat je PRO wel in dezelfde ruimte staat als het apparaat wat je wilt bedienen. Hij hoeft er niet perse rechtstreeks voor te staan, want de IR kan ook via een muur het apparaat bereiken.

Installatie:

Bediening:

En de andere protocollen dan?

We hebben nog de 433Mhz en de Bluetooth protocol over. De 433Mhz is een vrij oude protocol en werd veel gebruikt om op een goedkope manier je huis slim te maken. HomeWizard, Alecto en veel Chinese fabrikanten maakten hiervoor diverse producten. Er is dus nog een berg aan producten beschikbaar en dus zonde om deze niet te gebruiken. Het nadeel van deze protocol is dat het maar 1 weg communicatie is. Hierdoor kan er niet gecontroleerd worden of het signaal ook daadwerkelijk aankomt. We hebben een deursensor toegevoegd en dit ging zonder problemen.

Bluetooth kennen we vooral van draadloze speakers en koptelefoons. Maar er zijn ook fabrikanten zoals Switchbot die andere soorten producten maken, zoals slimme gordijnen, luchtvochtigheidsmeters en lampen. Je kunt hier een review van deze producten vinden.

We hebben de luchtvochtigheids- en een temperatuurmeter toegevoegd en dit ging zonder problemen. We merkten wel dat het bereik van deze sensor wat beperkter is dan Z-Wave of Zigbee. Zo hadden we op zolder dat er na een tijdje dat er geen data meer binnen kwam. Dit ligt niet aan de Homey, maar heeft meer met de beperkingen van de Bluetooth te maken.

Installatie:

Bediening:

Andere apparaten:

We hebben nu wat verschillende typen apparaten toegevoegd, maar wat kunnen we nu nog meer toevoegen? Onderstaand enkele voorbeelden, zodat je de mogelijkheden van de Homey kunt zien.

Slimme sloten:

Een slim slot kun je op afstand openen en sluiten. Door hem toe te voegen aan de Homey kun je dit automatiseren. Door bv te zeggen: als je gaat slapen moet de deur op slot gaan. En als je wakker wordt moet hij hem alvast van het nachtslot afhalen. Je kunt hier een uitgebreide review van de Nuki Smart Lock vinden.

Google Chromecast:

Met een Chromecast kun je video's of muziek afspelen op je tv of stereo. Door hem te koppelen aan de Homey kun je zorgen dat de lampen aan gaan, in een bepaalde sfeer, als je een film gaat kijken.

Soundbars/speakers (Sonos):

Met een soundbar/speaker kun je natuurlijk muziek afspelen. Door hem te koppelen aan de Homey krijg je de mogelijkheid om er ook andere geluiden op af te spelen. Zo kun je regelen dat er een muziek/geluid wordt afgespeeld als de deurbel gaat. Of je gebruikt hem als sirene voor je alarmsysteem

 

Conclusie apparaten toevoegen:

Op de Homey website staat dat er meer dan 50.000 apparaten ondersteund worden, dit klinkt natuurlijk wat ongeloofwaardig. We hebben niet alle 50.000 getest maar over het algemeen lukt het altijd wel om een apparaat werkend te krijgen.

En als je hem niet werkend krijgt kun je altijd nog zelf aan de slag, of in de community aan iemand vragen om een APP te maken.

Dit product is te koop voor:


€ 399
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen

Nog meer van:

Smart Home Hubs