Onze sponsor:

Review:

09 december 2022 | Niels Laan | Lidl, Slimme lampen

Kerstverlichting Lidl - ho ho ho

Installatie via de Homey:

De volgende controller is de Homey van Athom, welke een Zigbee chip heeft ingebouwd. Deze verlichting werkt ook met Zigbee, dus het toevoegen zou niet al te veel problemen moeten geven als er maar een APP is voor dit product. Dit is ook het geval dus laten het toevoegen even gaan proberen. Als dit lukt dan hebben we de Lidl Gateway ook niet nodig, dat scheelt weer 30 euro.

De eerste stap is om de APP op te starten en op het plusje bovenin te klikken. We zoeken vervolgens op Lidl en hierna de kerstverlichting. Nu moeten we de verlichting voorzien van stroom en de Functie (F) 5 seconden ingedrukt houden. De verlichting zal gaan pulseren om aan te geven dat hij in de leerstand staat. Na enkele seconden werd hij gevonden en kunnen we hem bedienen vanuit de Homey.

Installatie schermen:

Bediening:

We kunnen de verlichting aan- en uitzetten en hem dimmen. Voor de kleuren heeft hij witte LED's en RGB LED's. Met de witte kun je een puur witte kleur maken, het is jammer dat je deze niet warmer of kouder (geel/blauw) kan maken. Hierdoor is hij niet zo sfeervol. Met de RGB LED's kun je gelukkig wel alle kleuren van de regenboog maken.

Je kunt vanuit het apparaat geen een effect opstarten, je kunt alleen een effect aan- of uitzetten. Dit is wel op een andere manier te regelen bijvoorbeeld via een flow. Later meer hierover.

Flow opties:

Om een flow te maken krijg je de volgende opties tot je beschikking:

ALS

EN:

DAN:

Het leuke van de koppeling met de Homey is, in tegenstelling tot de Lidl gateway, dat het mogelijk is om in 8 rijen de kleur te veranderen (bij de Lidl zijn dit maar 3 rijen). Hij verdeelt hierbij de 200 LED's in 8 rijen, als je dit gaat gebruiken hou er dan rekening mee met het ophangen in je boom. Zorg dat je onderaan begint met het ophangen van de lampjes en dan in rij naar boven werkt. Je kunt tevens ook de snelheid instellen, zeer fijne optie waardoor het een geen kermis ipv kerstmis wordt.

Je krijgt standaard de volgende effecten tot je beschikking:

Overzicht effect en instellingen:

Effect opstarten:

Om een effect gemakkelijk op te starten zou je een virtuele schakelaar kunnen maken die een flow opstart. Hierdoor kun je vrij gemakkelijk een effect opstarten.

Flow voorbeeld:

Als voorbeeld maken we dat om 18.00 uur de kerstverlichting wordt aangezet (als we thuis zijn).

EN:

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Slimme lampen