Onze sponsor:

Review:

02 februari 2022 | Niels Laan | Neo Coolcam

Neo Coolcam Repeater

Zoek je een manier om je bereik te vergroten? Lees dan deze review!

Neo Coolcam is zijn producten range aan het uitbreiden en vernieuwen. We hebben van hun al een aantal producten voorzien van een review en we hebben er nog eentje over. Dit is de Neo Coolcam repeater.

We dit apparaat precies doet gaan we uiteraard uitgebreid bekijken.

Neo Coolcam is een Chinese fabrikant van Smart Home producten. Ze hebben een behoorlijke range van verschillende producten. De variant van een tussenstekker tot aan een bewegingsmelder. Deze werken met verschillende draadloze communicatie protocollen om het apparaat te kunnen bedienen. Zo hebben ze WiFi, Zigbee en Z-wave varianten beschikbaar.

Ze onderscheiden zich doordat de producten wat goedkoper zijn dan de concurrentie. Ze zijn te koop via onze partner of via partijen zoals Aliexpress.

We dwalen een beetje af. Laten we terug gaan naar de repeater. Want wat kan dit apparaat nou precies? Een Z-Wave netwerk bestaat uit slimme apparaten welke kunnen ontvangen en uitzenden. Dit ontvangen en zenden kan rechtstreeks naar de controller lopen. Dus als er beweging wordt gedetecteerd zal hij een signaal sturen naar je Smart Home systeem, zodat deze weet dat er beweging is. Dit is dus een 1 op 1 communicatie. Het kan ook zo zijn deze communicatie via een ander apparaat gaat. Dit tussen apparaat fungeert dan als een repeater. 

Nu zal je misschien afvragen wat het voordeel hiervan is. Nou, het is namelijk zo dat Z-Wave een bepaald bereik heeft. Het kan dus voorkomen dat de afstand van jouw bewegingsmelder en je controller te groot. Hierdoor kan er niet gecommuniceerd worden met jouw apparaat en komt het signaal dus niet aan.

Dit kun je ondervangen doe een repeater er tussen te zetten. Hiermee vergroot je dus het bereik van jouw bewegingsmelder. Een repeater is over het algemeen een Z-Wave apparaat die op stroom werkt. Bijvoorbeeld een tussenstekker.

In plaats van deze tussenstekker heeft Neo Coolcam een apparaat gemaakt die puur alleen het signaal doorstuurt, en dit is dus de Neo Coolcam repaeter die wij gaan testen.

Z-Wave Plus 700 chip?

Zoals eerder gemeld heeft deze sensor de nieuwe Z-Wave 700 chip ingebouwd. Hierdoor krijg je:

- Beter bereik
- Batterij verbruik is verbeterd
- Betere beveiliging

Helaas zijn er nog niet zoveel controllers die dit ondersteunen. Maar dit zal in de toekomst wel gaan wijzigen. 

Wat krijg je:

- Handleiding
- Repeater

Specificaties:

Protocol: Z-Wave Plus
Productnummer: NEO_NAS-RP01Z1

Uiterlijk:

Grootte:

Wij zullen deze repeater gaan installeren op de volgende controllers:

Homey by Athom
- Fibaro Homecenter 2
- Fibaro Homecenter 3
Vera Plus
Domoticz (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)
Home Asssitant (ism de Aeon Labs USB Z-Wave stick)

Deze repeater bestaat uit een stekker met hierop een module. Om hem werkend te krijgen hoef je hem alleen maar in een stopcontact te duwen. Aan de voorkant zitten er wat gaatjes waar achter een LED zit om de status aan te geven. Aan de zijkant zit een knopje om hem toe te voegen aan de controller. Later hier meer over.

Dit apparaat heeft nog een extraatje want hij heeft een temperatuur en luchtvochtigheidsmeter ingebouwd. Dit is natuurlijk een mooie bonus want als het alleen maar een repeater zou zijn is het wel een beetje karig. 

Hij heeft een standby verbruik van 0.8W, wat neer komt op zo'n 1,90 per jaar aan energie kosten. Je kunt hem alleen maar binnen gebruiken en hij heeft een bereik van 80 meter.

Dit product is te koop voor:


€ 40
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels