Onze sponsor:

Review:

06 oktober 2020 | Niels Laan | Qubino, Inbouwschakelaars

Qubino Luxy Smart Switch

Conclusie:

Het is leuk om te zien dat Qubino blijft komen met nieuwe innovatieve producten. Dit geldt zeker voor de Luxy Smart Switch omdat er nog niet zo'n product bestond. Met deze schakelaar kun je natuurlijk de aangesloten lamp aan- of uitzetten. Maar hij kan meer er zit namelijk een LED lamp ingebouwd achter de schakelaar. Je kunt deze van kleur veranderen, er is maar liefst keuze uit 16 miljoen kleuren. De LED kan ook gedimd worden.

Naast deze kleuren zijn er 4 scenario's aanwezig:
- Ocean (Blauwe fade kleur)
- Sunrise (Geel/rode fade kleur)
- Nature (Groen fade kleur)
- Rainbouw (alle kleuren van de regenboog)

Deze schakelaar kun je goed gebruiken als nachtlamp of als alarm lamp als er bv ergens een rookmelder af gaat. De LED geeft behoorlijk wat licht om bv je slaapkamer te verlichten. De knop van de Luxy is aanraak gevoelig en van doorzichtig kunststof gemaakt. Het geheel ziet er chique uit. Je kunt de Luxy helaas niet in je bestaande schakelmateriaal plaatsten. Je kunt hem dus alleen "stand alone" gebruiken.

Van de aangesloten lamp kun je het huidige verbruik en totaal verbruik inzien. Nu we het toch over aansluiten hebben. Je hebt bij de schakelaar een blauwe draad (N) nodig. Deze is niet in alle inbouwdozen aanwezig maar is vaak wel te trekken naar de doos. Hou er ook rekening mee dat je inbouwdoos mimimaal 50mm diep moet zijn (Qubino adviseert zelfs 60mm).

Hij werkt draadloos via de Z-Wave Plus protocol. 

We hebben de Luxy Smart Switch getest met diverse smart home controllers. De resultaten hiervan zijn wisselend zo werkte hij bij de Homey zoals het hoort en waren alle toeters en bellen aanwezig. Bij de Fibaro Home Center 2 konden we de kleuren veranderen, dimmen en de aangesloten lamp bedienen maar de terug koppeling liep niet helemaal zoals het hoort. Dit zelfde geldt voor Domoticz. Bij HASS, Vera en Zipato hadden we verschillende problemen.

Bij alle controllers was het niet mogelijk om de vooraf ingestelde scene's op te starten dit is jammer. Uiteraard kun je wel zelf je een scene in elkaar zetten. Wat natuurlijk veel leuker is.

Er is duidelijk nog werk te verzetten door Qubino om deze schakelaar goed werkend te krijgen. Qubino geeft aan dat met de verschillende fabrikanten in gesprek te zijn voor een beter ondersteuning.

Tijdens het testen had ik soms wat moeite om de Luxy toegevoegd te krijgen. Dit had deels te maken dat ik op zijn kop had maar ook omdat de "knoppen" niet reageerde. Geduld is dus een schone zaak.

Als laatste wil ik de prijs van € 129,95 opnoemen. Dit is best fors te noemen maar aan de andere kant zul je niet je hele huis vol hangen met deze schakelaar.

Dus: Hou je niet van die saaie schakelaar en wil je echt iets high-tec? Dan is die Luxy Smart Switch wat voor jouw.

Uniek product
LED geeft behoorlijk wat licht

Prijs
Nog niet goed werkend op alle controllers
Blauwe (N) draad nodig
Inbouwdiepte

Eindoordeel

7,0

Getest met:
Homey, Firmware 4.2, APP: 1.3.3
ZipaTile, firmware 1.3.61
Fibaro HC2, firmware 4.7


Vera Plus, firmware 1.7.5186 (7.31)
Domoticz, firmware 4.10717
HASS, firmware 0.98.2

Dit product is te koop voor:


€ 150
Kopen

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen

Nog meer van:

Inbouwschakelaars