Onze sponsor:

Review:

06 oktober 2020 | Niels Laan | Qubino, Inbouwschakelaars

Qubino Luxy Smart Switch

Installatie via Home Assistant (HASS):

De hekkensluiter is weer zoals gewoonlijk het open source smart home systeem van Home Assistant. Je kunt deze software draaien op verschillende hardware. Wij gebruiken een RPI met een Aeotec USB Z-Wave stick.

De eerste stap is om de stroom van de bestande schakelaar af te halen en deze te los te maken. We installeren vervolgens de smart switch dmv het bijgeleverde schema. Zorg dat er een blauwe draad aanwezig is deze heb je namelijk nodig.

Nu we de installatie gedaan hebben loggen we in op Hass via je browser en ga naar je configuratie en hierna naar Z-Wave. Vervolgens klik je op "add node secure" om het toevoegen te starten.

Dit kun je doen door de stroom erop te zetten en op rechter knop (3) en hierna op de onderste knop (4) te drukken. De LED zal wit oplichten, houdt vervolgens op de rechter knop 4-6 seconde ingedrukt. De LED zal nu groen gaan knipperen en na 10 seconde groen gaan branden.

Helaas wordt de Luxy niet goed toegevoegd en kan ik hem niet bedienen. Ook dit probleem heb ik bij Qubino neergelegd. Ze geven aan dat HASS gebruikt maakt van Open Z-Wave versie 1.4 en dat de Luxy alleen goed werkt met de 1.6 versie. Er zijn uiteraard wel manieren (Z-Wave > MQTT) om dit naar 1.6 te krijgen maar eerlijk gezegd is de kans dat je hierdoor je andere Z-Wave apparaten niet meer werken nogal groot.

Het is dus wachten tot HASS dit goed gaat ondersteunen.

Dit product is te koop voor:


€ 150
Kopen

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen

Nog meer van:

Inbouwschakelaars