Onze sponsor:

Review:

01 maart 2024 | Niels Laan | Switchbot, Gordijnen/rails

SwitchBot Curtain 3 - Je gordijnen echt slim!

We gaan de Curtain 3 en wat andere producten van SwitchBot bekijken.

Conclusie:

Deze Curtain 3 van SwitchBot doet wat hij moet doen en dat is het openen van de gordijnen. De installatie is gemakkelijk en de bijgeleverde APP gebruiksvriendelijk. Een prima systeem om je gordijnen echt slim te maken.

Bekijk hier de volledige conclusie.

Bestaande rail gebruiken
Gunstig geprijsd
Goede APP
Koppeling met een derde systeem Homey, Apple Home Kit (met o.a. Matter)
Verschillende type gordijnrails worden ondersteund

Bereik (Bluetooth heeft beperkt bereik) - Je hebt de Hub nodig.
Open/sluiten gaat niet super soepel (is geen groot issue)

Eindoordeel

8,0

Het is alweer een tijdje geleden dat we een review hebben gemaakt van een Switchbot product. Tijd voor een update van hun producten, deze keer de Curtain 3. Zoals de naam al doet vermoeden is dit al de 3de generatie van dit product. Hij zou dus een stuk verbeterd moeten zijn t.o.v. de vorige versie. SwitchBot claimt dat het de meest stille en krachtige manier is om je gordijnen te openen. Dat is nogal een stelling aangezien er al behoorlijk wat fabrikanten op de markt zijn in dit segment. We gaan natuurlijk kijken of dit ook echt het geval is.We hebben ook nog de Hub 2, Solarpanel en Remote gehad om het feest helemaal compleet te maken. Genoeg om een volledige review te maken.

SwitchBot?

Je zult waarschijnlijk nog niet zoveel gehoord hebben van SwitchBot, dat kan kloppen want ze zijn niet zo heel erg bekend. Maar ze gaan al een tijdje mee want sinds 2017 maken ze al Smart Home producten. Zoals vele startende fabrikanten in die tijd, begonnen ze als een kickstarter project. En ja, deze heeft zijn producten ook echt verstuurd, wat er toch een hoop niet kunnen zeggen. Inmiddels hebben ze verschillende, aanvullende producten gemaakt o.a. de Curtain 3 welke wij gaan voorzien van een review.

Leuk om nog te vermelden is dat dit product in 2020 een Good Design Award 2020 en IDEA 2020 prijs gewonnen heeft. Dat is niet niks! Onze verwachtingen zijn dus hoog.

'Sesam, open u!'

Weer terug naar de Curtain 3, want wat kun je nu precies met dit product? Het is een slimme motor die je vast maakt aan je rail en de gordijnen opzij duwt. Hierdoor kun je hem op afstand openen of sluiten. De aansturing gaat via de meegeleverde APP, via de SwitchBot Hub, Amazon Alexa, Google Home of via de je Smart Home Home systeem. Daarnaast is het ook altijd mogelijk om met de hand de gordijnen te sluiten of te openen.

Om hem vast te maken aan je rail moet je eerst bepalen wat voor een rail je hebt. Er zijn namelijk 3 varianten beschikbaar; U-rail, Stok en de Switchbot rails. Wij hebben gekozen voor de U-Rail variant. Je rail kan ook nog variëren van breedte/hoogte, dus om het passend te krijgen worden er diverse hulpstukjes meegeleverd. Je hoeft dus niet je gehele rail te vervangen want er is altijd wel een oplossing. Dit scheelt weer. Het installeren van de motor is ook een fluitje van een cent, we gaan hier later nog wat verder op in.

De Curtain werkt via Bluetooth dus niet zoals je wel vaker op onze blog ziet via Zigbee of Z-wave. Hierdoor kun je hem rechtstreeks aansturen via je telefoon, maar is hij niet te bereiken als je van huis bent. Hiervoor heb je de SwitchBot hub nodig deze heeft namelijk wel een connectie met het internet. Een andere optie is om hem te koppelen aan een Smart Home Hub zoals de Smartthings of Homey Pro.

Powerrrrrr:

De Curtain 3 kan helemaal draadloos werken. Hij wordt namelijk van stroom voorzien via de ingebouwde lithium-ion batterij (DC 5V 1A, 3350 mAh). Deze kun je opladen via USB-C met een normale adapter (niet meegeleverd) die je ook voor de telefoon gebruikt. Je kunt een lange kabel gebruiken of de motor even los halen wat vrij gemakkelijk is. Volgens SwitchBot hoef je hem pas na 8 maanden weer op te laden. Een andere, nog betere, optie is om er even een powerbank aan te hangen, ze zijn namelijk vrij snel opgeladen.

Nog een optie is om er zonnepanelen bij te kopen. Hierdoor hoef je hem nooit op te laden of los te halen, wel zo gemakkelijk. Deze optie kost je wel zo'n 25 euro extra. SwitchBot geeft aan dat, zelfs met zeer weinig licht, hij in staat is om hem op te laden. Bij de oude Curtains moest je het zonnepanelen vastplakken aan je gordijn, dit was niet echt een ideale oplossing want dit liet nog weleens los. Een andere optie was om hem direct aan de motor te klikken alleen hierdoor krijg hij eigenlijk te weinig licht. Dit probleem heeft men met de nieuwe versie opgelost doordat hij lager aan de motor hangt. Je klikt hem namelijk in de USB poort met een soort arm. Nadeel natuurlijk hier aan is dat je van buitenaf wel het zwarte paneel ziet hangen wat natuurlijk minder fraai is.

Smarterrr:

De Curtain 3 heeft een lichtsensor ingebouwd. Je raadt het al, hiermee kan hij meten hoeveel licht er buiten is. Je zult denken van: tja, allemaal leuk en aardig maar wat kan ik hiermee? Nou, doordat hij weet of het donker is buiten kan hij je gordijnen automatisch dicht doen (of open). 

De lichtsensor werkt met verschillende niveaus zodat je zelf kan bepalen bij hoeveel licht de gordijnen open moeten gaan, slim bedacht!

SwitchBot Hub:

Een onderdeel van deze review kit is de Hub 2. De Hub 2 is het centrale aansturingssysteem van al je SwitchBot producten. Als je deze hub aansluit krijg je een verbinding met je WiFi netwerk en heb je een mogelijkheid tot een Cloud verbinding. Je kunt dan, als je weg bent, ook je gordijnen bedienen.

Daarnaast heb je ondersteuning voor Matter. Dit is een nieuwe Smart Home standaard, waarmee je zo direct al je apparaten gemakkelijk kunt laten samenwerken.

Omdat je dan verbonden bent met je netwerk kun je hem ook koppelen aan Google Home, Alexa, Apple Home Kit en gebruik maken van de API om hem te verbinden met bv de Homey. De hub heeft tevens een infrarood controller ingebouwd om bijvoorbeeld je TV aan te sturen. En dat is niet alles, want je kunt de luchtvochtigheid, temperatuur en het lichtniveau mee meten. Allemaal handige dingen om je huis nog slimmer te maken. Dit alles kun je aflezen op de ingebouwde display. Onderaan deze display zit ook nog een knop om een scene te starten.

De hub heeft ook en nog een alarm functie. Dus als er warmer wordt dan 30 graden geeft hij een signaal. Deze hub is dus wel een erg handige toevoeging. Hij is te koop voor 79,99 euro.

Remote:

Het volgende accessoire waar we naar gaan kijken is de "Remote", dit is een afstandsbediening waar je bepaalde acties aan kunt koppelen. Hij heeft 2 knoppen en is super klein met zijn 3,4x4,2 cm groot. Je kunt hem gebruiken om je gordijnen te openen/te sluiten.

Wat krijg je (Curtain 3):

- Motor
- 2 sets extra ringetjes voor in geleiderail
- USB kabel
- Pinnetje voor reset
- Handleiding
- Klipje voor los halen ringetjes
- Alcoholdoekje voor schoonmaken rail

Uiterlijk:

Installatie:

We gaan hem eerst installeren en configureren via de SwitchBot APP. 

Lees hier verder.

Dit product is te koop voor:


Curtain 3
€ 90
Kopen
Hub 2
€ 80
Kopen
Solar panel
€ 26
Kopen
Remote
€ 20
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Gordijnen/rails