Onze sponsor:

Review:

01 maart 2024 | Niels Laan | Switchbot, Gordijnen/rails

SwitchBot Curtain 3 - Je gordijnen echt slim!

Installatie op de Homey PRO:

We gaan deze gordijnmotor ook koppelen aan de Homey PRO. De Homey is een Smart Home Hub welke verschillende soorten apparaten aan kan sturen. Hij heeft ondersteuning voor diversen protocollen waaronder Bluetooth. Het zou dus mogelijk moeten zijn de Curtain 3 de koppelen. 

Als eerste sluit je de SwitchBot producten aan en voegt ze toe aan de SwitchBot APP en doe je de gehele configuratie. Dit kan namelijk niet in de Homey APP. Wil je weten hoe dit werkt kijk dan in dit onderdeel van onze review. De Homey PRO ondersteunt ook Matter (nog in BETA) dus we gaan hem eerst op deze manier toevoegen. Hier kunnen we kort over zijn, dit werkt nog niet. De Homey kan hem helaas niet vinden (zowel via de Homey manier als via de Android optie). Jammer, dat dit nog niet werkt want dat maakt het installeren van een extra APP niet nodig.

We gaan hem dus op de ouderwetse manier toevoegen.

Toevoegen als Matter:

Zoals al gezegd heeft de Homey heeft een Bluetooth chip ingebouwd en de Curtain 3 ook. Dus we kunnen hem rechtstreeks koppelen aan de Homey PRO. Je kunt ook gebruik maken van de WiFi/Cloud optie als je de SwitchBot Hub 2 ook hebt. Met deze optie heb je wat minder last van problemen met je bereik. Het bereik van de BT van de Homey PRO is namelijk wat beperkt.

We starten de Homey APP op, gaan naar onze apparaten en drukken op het plusje. Vervolgens selecteren we de Curtain (BLE) en installeren we de APP. Nu gaat de Homey zoeken naar de gordijnen. Hij komt vrij wel direct naar voren en kunnen hem toevoegen. Deze manier van toevoegen heeft als voordeel dat het geheel lokaal blijft werken. Een nadeel is dat BT niet zo groot bereik heeft waardoor hij soms niet te bereiken is, en dan gaan je gordijnen niet open,

Andere manier om hem toe te voegen is via de SwitchBot Hub 2. Hiervoor moet je even de cloud omgeving koppelen met de Homey, dit kun je doen door in te loggen op SwitchBot nadat je hem hebt geselecteerd. Na enkele seconden kunnen we de gordijnen selecteren en hij doet het ook nog.

Bediening:

Je kunt de gordijnen open/dicht doen, hem op een bepaalde positie zetten en wat de positie precies is (percentage). Je  ook ziet het batterijniveau maar van welke motor dit is, is mij onduidelijk, ik het er tenslotte 2.

Bij de instellingen kun je nog de richting omdraaien en de snelheid instellen.

Flow opties:

Je krijgt de volgende optie tot je beschikking om een flow te maken:

ALS:

EN:

 

DAN:

Voorbeeld flow:

We willen dat als de zon onder gaat de gordijnen dicht gaan.

Dit product is te koop voor:


Curtain 3
€ 90
Kopen
Hub 2
€ 80
Kopen
Solar panel
€ 26
Kopen
Remote
€ 20
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Gordijnen/rails