Onze sponsor:

Review:

01 maart 2024 | Niels Laan | Switchbot, Gordijnen/rails

SwitchBot Curtain 3 - Je gordijnen echt slim!

Conclusie:

Met de producten van SwitchBot kun je jouw gordijnen echt slim maken. Ze zijn super gemakkelijk te installeren en je wordt zeer fijn door het hele installatie proces heen genomen. Hier kunnen andere fabrikanten een voorbeeld aannemen.

Van de Curtain zijn 2 verschillende versies te koop. Welke versie je moet hebben bepaald je adv je rail type, zo is er ondersteuning voor: U-Rail en Stok/Roede.

Het openen en sluiten van de gordijnen gaat redelijk snel en maakt niet zo heel veel geluid. Wij vinden het allemaal wel niet super smooth gaan. Dit komt door de manier van openen, je duwt namelijk de gordijnen gewoon opzij, dus je stuurt niet de rollers aan. Je kunt je voorstellen dat dit hierdoor niet altijd even soepel gaat. Het voordeel van deze oplossing wel is dat je je bestaande rails/gordijnen kunt blijven behouden en dat is wel zo prettig.

De SwitchBot heeft een "QuietDrift" optie als je dit aanzet dan gaat het gordijnen zeer langzaam open (of dicht). Hierdoor maakt hij minder geluid maar duurt het openen wel super lang. We vinden overigens dat deze optie nog steeds wel behoorlijk wat geluid maakt. Dus of dit nou veel toevoegt is te betwijfelen.

De Curtain werkt met de Bluetooth 5.2 protocol die moet zorgen voor een goed bereik en niet al teveel stroomverbruik. Door de keuze van deze protocol heb je wel de SwitchBot hub nodig om van buiten af te communiceren. Deze kost wel 79,99 euro en is eigenlijk wel een goede toevoeging. Als je deze dan toch hebt dan is de Curtain ook direct wat meer toekomstbestendig door de toevoegen van de Smart Home standaard Matter. Hierdoor is het namelijk mogelijk om hem met iedereen ander apparaat te koppelen. Helaas werkt dit nog niet helemaal zoals het hoort.

Het batterij verbruik lijkt prima in orde. Na 3 weken gebruik (1x open/1x dicht per dag), ging er zo'n 4% van het totaal af. Het opladen gaat via de meegeleverde USB-C kabel en een standaard adapter (niet meegeleverd). 

Je kunt ook de zonnepanelen optie erbij kopen. Dan hoef je volgens SwitchBot nooit meer op te laden. Het paneel moet dan wel in het zonlicht hangen. De Curtain heeft hiervoor een slim systeem doordat je de panelen aan de motor hangt. Hierdoor krijgt hij altijd wel bijna zonlicht zeker als je slimme automatisch opladen functie aanzet in de APP. Dan gaan de gordijnen even dicht om de accu op te laden.

Smartttt:

Er zijn behoorlijk wat mogelijkheden om jouw gordijnen slim te maken. Via een "Wanneer"(trigger) en "Dan" (uitvoeren) systeem kun je gemakkelijk slimme regels maken.  Je kunt ook meerdere tegelijk instellen en meerdere voorwaardes meegeven.

Er is ook een mogelijkheid om via de locatie van je telefoon te werken. Dus als je thuis komt kun jouw gordijnen al vast openen of natuurlijk sluiten.

Andere smart home systemen:

Door de ondersteuning van Matter heb je de mogelijkheid om de SwitchBot te koppelen aan andere smarthome systeem zoals bv de Homey Pro en Apple Home Kit. Dit verkeerd momenteel nog in Beta status en is dus nog in ontwikkeling. Zo hadden wij wat problemen om hem toe te voegen aan de Homey. Voor deze optie heb je wel de Hub 2 nodig, welke €79,99 euro extra kost.

 

Prijzen:

De producten van SwitchBot zijn niet de goedkoopste maar vergelijkbaar met de concurrentie. Zo is de Curtain vanaf € 89,99 euro te koop. Waarbij je bij de concurrentie vaak wel een hub nodig hebt hem het werkend te krijgen.

 

Bestaande rail gebruiken
Gunstig geprijsd
Goede APP
Koppeling met een derde systeem Homey, Apple Home Kit (met o.a. Matter)
Verschillende type gordijnrails worden ondersteund

Bereik (Bluetooth heeft beperkt bereik) - Je hebt de Hub nodig.
Open/sluiten gaat niet super soepel (is geen groot isseu)

Eindoordeel

8,0

Ik wil SwitchBot bedanken voor het beschikbaar stellen van deze review kit. Deze review is gemaakt in periode maart/april 2024 en is gebaseerd op de toen beschikbare firmware , mogelijkheden en APP.

Getest met:

Software versie: 8.0
Curtain firmware: V0.7


Homey PRO: 10.3.0

Dit product is te koop voor:


Curtain 3
€ 90
Kopen
Hub 2
€ 80
Kopen
Solar panel
€ 26
Kopen
Remote
€ 20
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Gordijnen/rails