Onze sponsor:

Review:

01 maart 2024 | Niels Laan | Switchbot, Gordijnen/rails

SwitchBot Curtain 3 - Je gordijnen echt slim!

Installatie:

We beginnen met de installatie van de Curtains welke volgens SwitchBot maar 30 seconden in beslag zal nemen. Dat lijkt me wel erg optimistisch!

Stap 1 is om de APP te downloaden, deze is er voor Android en iOS versie beschikbaar. Deze kun je trouwens gemakkelijk vinden door de QR code in te scannen in de meegeleverde handleiding.

We drukken vervolgens op het plusje. Hierna moeten we eerst een account aanmaken (of inloggen) om überhaupt verder te kunnen gaan. Je moet uiteraard akkoord gaan met de voorwaarden. We hebben deze even bekeken en hier staat niet veel bijzonders in. Behalve dat de data gedeeld wordt met Google en FireBase. Dit is zo'n beetje bij elke APP dus dit is niks nieuws onder de zon.

Na het invullen van je gegevens moet je even je e-mailadres verifiëren. Nu kunnen we inloggen en moeten we nogmaals op het plusje drukken en op uitrusting drukken. Hierna komt een hele reeks aan producten. Wij moeten de "slimme gordijnen" hebben dus we selecteren deze.

De volgende stap is om de "toevoegen" knop 2 seconden ingedrukt te houden tot het LEDje gaat knipperen, dit knopje zit aan de voorkant van de Curtain. Hierna werd hij direct gevonden. Mocht dit niet het geval zijn dan moet je zorgen dat de Curtain en je telefoon wat dichter bij elkaar komen.

Nu moeten we aangeven in welke mode de motor moet werken, dus of je 2 gordijnen hebt of 1 gordijn. In ons geval hebben we 2 gordijnen die naar het midden sluiten. Hiervoor heb je uiteraard 2 Curtains nodig. De volgende stap is om ook de 2de motor toe te voegen. Dit gaat weer op dezelfde manier. De APP is zo slim om de 2 motoren direct te groeperen zodat ze als 1 werken.

Nu de telefoon gekoppeld is aan de SwitchBot moeten we het type rail selecteren. In ons geval hebben we een U rail. Na het selecteren krijgen we de vraag of we een video of plaatjes guide willen zien. Hierin wordt de installatie stap voor stap uitgelegd. Prima geregeld allemaal.

We lopen de stappen allemaal even door in onderstaande schermen.

Stap 1:

In deze stap moet je kijken of de wieltjes goed passen op jouw rail. De motor klemt namelijk vast dmv een wiel en haken. Dit kun je controleren door de haak even in de rail te klikken (90 graden draaien) en hem even heen en weer te bewegen. Als dit soepel gaat hoef je de wieltjes niet te vervangen. Als dit niet het geval is worden er nog 2 andere wieltje bijgeleverd en een clipje om deze los te halen.

Stap 2:

Nu moeten we de motor ophangen in de rail. Dit doe je door de gordijnen volledige te sluiten en het 2 middelste haakjes los halen. Hierna hangen we de rechterhaak van de motor in de rail en vervolgens doen hetzelfde met de motor en klikken we de rechterhaak er aan vast. Zorg dat het SwitchBot logo naar voren is (binnen). Als laatste stap hangen het gordijnen weer vast aan het middelste haakje.

Stap 3:

Om te zorgen dat alles lekker soepel loopt wordt er een alcohol doekje meegeleverd om de rail schoon te maken. Nu moeten we de magneten installeren om de middelste positie vast te leggen. Deze plak je vast aan de voorkant van de rail. Je kunt hiervoor de stickers gebruiken maar aangezien je rail van staal is en de magneten magnetisch zijn ;) klik je ze er zo op. Zorg dat de pijlen richting de sluiten kant gaan, in mijn geval dus naar het midden. Daarnaast moet de uitlijnen met het midden van de motor.

Stap 4:

Nu moeten we het geheel nog kalibreren. Er zijn hiervoor 2 opties, automatisch en handmatig. De eerste kijkt zelf wat de eindposities zijn en bij de handmatige optie kun je dit zelf bepalen. Je moet een aantal stappen doorlopen om de kalibratie af te ronden. We merkten dat hij soms niet helemaal goed dicht ging, dit hebben we opgelost door de magneten iets dichter tegen elkaar aan te zetten.

Nu we alles geinstalleerd en gekalibreerd hebben kunnen we gaan kijken naar de mogelijkheden en hoe de motor werkt.

Dit product is te koop voor:


Curtain 3
€ 90
Kopen
Hub 2
€ 80
Kopen
Solar panel
€ 26
Kopen
Remote
€ 20
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Gordijnen/rails