Onze sponsor:

Review:

01 maart 2024 | Niels Laan | Switchbot, Gordijnen/rails

SwitchBot Curtain 3 - Je gordijnen echt slim!

Automatisering:

Voordat we het automatisering gedeelte gaan bekijken voegen we nog even de Remote toe. Met deze knop kun je een scene starten. Dit gaat weer door naar het plusje te gaan als je het lipje verwijderd komt hij na enkele seconden bovenin beeld te staan. We selecteren hem vervolgens en moeten de 2 knoppen te gelijk indrukken. Na enkele seconden wordt hij toegevoegd, appeltje eitje.

Weer even terug naar de automatisering want we hebben nu wat verschillende apparaten om mee te spelen. Met deze functie kun je automatisch of met een druk op een knop een actie opstarten. Er worden een aantal acties mee gegeven in de app. Zoals thuiskomen, deze start een actie als je thuis komt, dus bv het openen van je gordijnen. Er is ook een automatisering om een wakker scenario op te starten.

Laten eens wat verder kijken hoe dit nu precies werkt. Een automatisering begint altijd met een trigger/startpunt. Bij een startpunt heb je verschillende opties.

Wanneer:

- Een slim apparaat
- Schema
- Of je thuis komt of weggaat
- NFC tag
- Weersomstandigheden

We willen natuurlijk dat er iets gaat gebeuren dit vul je in bij de DAN. Hier heb je de volgende mogelijkheden:

DAN:

- Slimme apparaten
- Kennisgeving
- Activeer een scene
- Vertraging

Enkele schermen automatisering:

Voorbeeld automatisering:

Laten we eens een voorbeeld maken waarbij, als de zon ondergaat, de gordijnen gesloten worden:

Bij de "wanneer" selecteren we weer en dan vervolgens zonsondergang. Om te zorgen dat de SwitchBot de juiste tijd weet om je even je locatie invoeren. Nu moeten we zorgen dat hij wat gaat doen door bij de "Dan" een actie in te stellen.

We selecteren nu een slim apparaat en dan de het gordijnen. We willen graag dat hij volledig sluit dus draggen de schuif naar het midden.

Voorbeeld 2:

Het eerste voorbeeld was natuurlijk redelijk simpel, laten we nog even een wat ingewikkelder automatisering maken. We willen graag dat als we thuis komen, en het donker is, dat dan de gordijnen dicht moeten. Hiervoor moeten we dus 2 voorwaardes hebben bij de "wanneer".

We starten met "wanneer ik aankom" en selecteren de locatie en slaan deze op. Nu voegen we nog een 2de voorwaarde tot door op bij "en" de lichtsensor van de hub te gebruiken. Als deze lager is dan niveau 2 dan mag hij pas verder.

Nu hebben we dus 2 voorwaarden en kunnen we weer een wat uitvoeren via de "Dan".

Dit zijn enkele voorbeelden. Je kunt je voorstellen dat als je wat meer apparaten hebt je nog een mooiere automatisering kunt maken. Nog 1 kleine toevoeging: je kunt ook meerdere startpunten/triggers instellen. Dus als je als automatisering hebt dat je thuis komt de gordijnen dicht moeten, en je wilt dat hij ook om 21.00 uur dicht gaat, hoe je hiervoor geen 2 automatiseringen te maken.

Dit product is te koop voor:


Curtain 3
€ 90
Kopen
Hub 2
€ 80
Kopen
Solar panel
€ 26
Kopen
Remote
€ 20
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Gordijnen/rails