Onze sponsor:

Xiaomi Mi Home

Weer eens tijd voor een nieuwe controller, deze keer de Mi Home van Xiaomi uit China. Xiaomi is vooral bekend van hun telefoons maar ze maken ook zeer veel andere producten van scooters tot televisies. En dus ook domotica systemen.
We gaan kijken hoe 't werkt.

Met de Mi Home is het mogelijk om je huis te bedienen, zo kun je op afstand je lampen aan- en uitzetten of hem gebruiken als alarm systeem. Xiaomi heeft verschillende sensoren, tussenstekkers en rookmelders in hun assortiment. Vandaag een review van een set welke de volgende onderdelen heeft: een knop, deur/raamsensor, bewegingsmelder en de gateway (v2). Er zijn ook andere sets te verkrijgen en je kunt natuurlijk ook een losse gateway kopen en zelf de juist apparaten erbij kiezen.

Zigbee de nieuwe Z-Wave?

In tegenstelling tot andere controllers die wij al eens behandeld hebben beschikt deze niet over een Z-Wave radio maar een Zigbee. Deze standaard wordt ook gebruikt in bv Philips HUE en Ikea TRÅDFRI lampen maar er zijn nog niet zoveel sensoren beschikbaar in Europa. Zigbee gebruikt 1 frequentie voor de communicatie terwijl Z-Wave (in werelddelen verdeeld) er 4 gebruikt. Hierdoor is Zigbee vaak goedkoper dan Z-Wave, een fabrikant hoeft immers maar 1 product te maken voor de hele wereld. Ander verschil is dat een Z-Wave apparaten gecertificeerd moeten zijn door Sigma, dit heeft Zigbee niet want dit is een open standaard. Hierdoor zijn de licentie kosten ook een stuk minder. 

Bij Z-Wave is het bereik, beter op orde (30 meter) dan bij Zigbee (10 meter). Meestal geen groot probleem aangezien je vaak deze afstanden niet haalt, tenzij je natuurlijk mega groot woont.

Zoals al gezegd zijn de MiHome producten gunstig geprijsd en begint de Gateway al vanaf € 50,00 euro en bv een deursensor vanaf € 12,50. 

Wat krijg je:

- Gateway v2
- Deur/raam sensor
- Knop
- Bewegingmelder
- Pinnetje voor toevoegen
- Diversen dubbelzijdige stickers
- Convertor > Chinese stekker naar Europese

Gateway:

We beginnen met de Gateway want dit is het zenuwcentrum waar vanuit alles wordt aangestuurd. Naast dit aansturen heeft hij een LED ring en speaker. Met deze speaker kun je chinese radio zenders luisteren (yes eindelijk) en je kunt ingebouwde geluiden afspelen. Handig voor bv je alarm.

De Gateway maakt gebruik van een chinese 3 punts aansluiting, deze kun je niet zomaar in je stopcontact stoppen. Je zult dus een verloop moeten aanschaffen naar de europese aansluiting. Door deze verloop komt de Gateway wel behoorlijk van de wand af wat niet echt mooi is omdat hij eigenlijk in het zicht moet hangen. De Gateway heeft een formaat van 80x65mm (DxH) wat redelijk compact is.

Grootte gateway:

Dit product is te koop voor:


Gateway
€ 25
Kopen
Set
€ 65
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs