Onze sponsor:

Xiaomi Mi Home

Conclusie:

Xiaomi heeft met de Mi Home een prima domotica pakket neergezet welke gebruikt maakt van de Zigbee protocol om te communiceren. De sensoren vallen op omdat ze super klein zijn. De prijzen van zowel de controller als de sensoren zijn echt een koopje. Zo heb je voor €9 al een deursensor. Hier kan de concurrentie niet tegen op, zeker als je dit vergelijkt met Z-Wave sensoren welke gauw al €50,00 kosten. Nu moet er wel gezegd worden dat Z-Wave apparaten vaak veel meer ingesteld kan worden en er meerdere sensoren in 1 apparaat zitten. Zo heeft de Fibaro Motion Sensor ook een tamper alarm, temperatuursensor en schoksensor. Hiermee valt natuurlijk wel te leven maar het niet in kunnen stellen van bv de gevoeligheid is best vervelend.

Het maken van scene's (regels) is gebruikersvriendelijk en iedereen kan hier wel zijn weg in vinden. Hierbij moet wel gemeld worden dat het maken van wat complexere regels lastig is door bv het ontbreken van variabelen en een "OF" functie. De standaard meegeleverde scence's zijn een leuk begin voor het maken van regels.

Negatieve punten zijn er natuurlijk ook zo moet je bij het installeren van de APP je halve telefoon vrijgeven, wat je privacy niet echt ten goede komt. Andere punt is het ontbreken van de Nederlandse taal en als je goed Engels kan dan zijn vaak de vertaling niet op orde en ontbreken er ook een hoop. Zo krijg je een notificatie op je telefoon volledig in het Chinees waar je dus ook niet wijs uit wordt. Dit product is nog niet 100% geschikt om buiten China verkocht te worden. 

Andere punt waar je rekening mee moet houden is dat alleen maar Xiaomi producten werken op de gateway. Het is weleens waar Zigbee, maar Xiamo heeft hier een eigen sausje overheen gegooid. Overigens een uitzondering hierop is de Philips HUE, die ook zou moeten werken (zelf niet getest). 

Voor de rest is het goed om nog te melden dat er maar 32 sensoren op de Gateway kunnen worden aangesloten. Je kunt overigens wel meerdere Gateways aan elkaar knopen.

Ik heb een beetje dubbel gevoel bij dit product. Aan de ene kant geweldig maar aan de andere kant komen er ook weer zoveel tegen punten dat het lastig is om een eind conclusie te trekken. Een punt staat als een paal boven water. Geef je veel om je privacy dan is dit product niets voor jouw.

Je kunt de producten van Xiaomi ook los gaan gebruiken via bijvoorbeeld  de Homey. Dit is momenteel nog in Beta status zodra deze feature officieel is vrij gegeven zullen wij de losse producten ook testen op deze controller.

Deze controller (set) is te koop tussen de 50 en 75 euro. 

 

Dus: Wil je voor een duppie op de eerste rij zitten? En neem je bovenstaande nadelen voor lief? Dan is de Xiaomi Mi Home het product voor jouw.

Prijs
Veel soorten apparaten beschikbaar

Niet alle functionaliteiten werken
Alleen beschikbaar in Engels
Niet alles vertaald
Privacy
Maximaal te koppelen apparaten (32)
Werkt alleen maar met Xiaomi producten (uitgezonderd Philips HUE)
Verloopstekker nodig

Getest met:
Firmware versie: 1.4.1_150.0143
APP: 5.0.1.9

Dit product is te koop voor:


Gateway
€ 25
Kopen
Set
€ 65
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs