Onze sponsor:

Review:

11 februari 2022 | Niels Laan | Aeotec, Aeotec

Aeotec Smart Home Hub - Smartthings

Een review van deze slim hub van Aeotec.

Deze Smart Home hub heeft al best een lange geschiedenis. Deze hub is namelijk in 2013 gestart als kickstarter project. Na een succesvolle campagne en lancering heeft Samsung alles overgenomen. Op deze manier kon Samsung gemakkelijk de Smart Home markt betreden en hun eigen apparaten goed verbinden. 

Deze controller was lange tijd niet te verkrijgen in Nederland. Je kon hem wel via een omweg kopen in Engeland. Alleen kreeg je dan een Engelse adapter erbij, wat natuurlijk niet heel handig is.
Sinds begin dit jaar heeft Aeotec de hub van Samsung overgenomen en is begonnen met de levering aan de hele wereld. Dus de hub is nu ook te koop in Nederland.

Een slimme zet van Aeotec! Omdat ze een fabrikant van Smart Home producten zijn die vooral richten op Z-Wave. Ze hebben bv deursensoren, bewegingssensoren, schakelaars en producten om water/lekkage te detecteren. Ze hadden nog geen controller en waren hiervoor dus afhankelijk van andere fabrikanten. 

Het is ons wat onduidelijk of Samsung de hub nu ook nog verkoopt maar wat we begrepen hebben is dit niet het geval en gaat Aeotec dit product alleen verkopen. De ontwikkeling zal door Aeotec worden gedaan maar wel met hulp van Samsung.

Wat kun je nou met zo'n hub?

Met deze hub kun je jouw huis slim maken. Maar wat houdt dit nou precies in?

Als je deze hub hebt kun je draadloos je lampen aansturen. Dit kan via de APP of via spraak als je ook een Google Mini hebt. Dit is natuurlijk niet zo spannend want dit kan de hub van Lidl ook. Waar hij zich in onderscheidt is dat je slimme regels kan maken. 

Denk hierbij bv aan: als je van huis weggaat dat alle lampen uitgaan, je verwarming laag en je alarm aan. Of als je gaat slapen je met 1 knop je verwarming lager zet, de lampen uitgaan en onnodige apparaten uitgezet worden, zodat deze niet meer stand-by staan. Dit laatste is met name interessant om je stroom verbruik naar beneden te krijgen.

Je kunt ook aan regels denken die werken met een bewegingssensor, zodat automatisch je lampen aangaan als je hierlangs loopt. En je kan het dan ook nog zo slim maken dat hij alleen aangaat als het donker is. En we maken natuurlijk ook dat hij na 60 seconden weer uitgaat. Je hoeft dus geen schakelaar meer aan te raken.

Protocollen en apparaten

Zoals al gezegd werkt deze controller volledig draadloos. Maar wat kan ik dan bedienen en hoe werkt dit?

Deze controller heeft verschillende radio's ingebouwd om dit te regelen. Er is er eentje voor de Z-Wave protocol en een voor de Zigbee protocol. Deze 2 protocollen zijn de standaarden waar fabrikanten meer werken. Op deze manier werkt een Philips of Ikea lamp samen met de Smartthings hub. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel.

Deze protocollen kunnen lokaal aangestuurd worden en zijn ook lokaal beveiligd en kunnen ook zonder internet bediend worden. Dit is wel zo fijn. 

Er zijn ontzettend veel apparaten beschikbaar denk hierbij aan; bewegingssensoren, deursensoren, lampen, schakelaars, tussenstekkers, thermostaten, watersensoren, etc, etc. 

Naast dit protocol is het mogelijk om netwerk apparaten te koppelen. Dit kunnen bv tv's, wasmachines, koffiezetapparaten en je verwarming zijn. In deze review gaan we er natuurlijk weer een aantal testen.

Er zit ook nog een Bluetooth chip in deze hub maar hier is nog maar weinig over te vinden. Dit is ook niet zo vreemd omdat er nog niet zoveel BT apparaten zijn welke goed te gebruiken zijn in een Smart Home.

Wat krijg je:

- Hub
- Handleiding
- Adapter
- USB kabel

Specificaties:

Model: GP-AEOHUBV3EU/UK/AN/US

EAN (EU): 4251295701692

Afmetingen: 

127 x 127 x 31 mm

 

Draadloze communicatie:

Z-Wave Plus

Zigbee

WiFi a/b/g/n/ac 

 

CPU: 528MHz ARM Cortex-A7

Memory: 256MB DDR

Input: Stroomadapter (100 - 240VAC 50/60 Hz, 0.4A max)

Output: 1x USB (5 VDC 2A)

Dit product is te koop voor:


€ 99
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.