Onze sponsor:

Review:

08 december 2023 | Niels Laan | Lidl, Buitenverlichting

Lidl LED-lichtketting - Zigbee Smart Home

Installatie via Home Assistant:

We gaan deze LED-lichtketting ook installeren met de gratis software van Home Assistant. Het leuke van dit systeem is dat je goedkoop je huis slim kunt maken. Je kunt dit pakket op verschillende hardware installeren, wij gebruiken een Raspberry pi 3. 

Deze lampen werkt via de Zigbee 3.0 protocol, om deze werkend krijgen met Home Assistant heb je een gateway/controller nodig. Wij gaan hiervoor de Conbee 2 USB stick gebruiken. Volgens de database van Conbee zou hij zonder problemen moeten werken.

Deze stick moeten we installeren (mocht je dit nog niet gedaan hebben) op Home Assistent. Dit is heel eenvoudig want het is een kwestie van de stick in de PI te pluggen en dan naar de configuratie/integraties te gaan. Je ziet hem dan direct staan. Nu moet je nog wat stappen doorlopen en dan zal hij automatisch worden toegevoegd.

Als de installatie heb gedaan kunnen we de lamp gaan toevoegen. Het gemakkelijk is om de lamp nog niet in de tuin te installeren maar hem eerst toe te voegen naast de controller. We sluiten dus de diversere kabels aan en voorzien hem van stroom. De LED zal direct gaan pulseren wat aan geeft dat hij in de leerstand staat. Nu gaan we naar de Conbee stick (bij je integraties) en klikken op apparaten en hierna op "add device" in Home Assistant om het zoeken te starten. Na enkele seconde zien we hem verschijnen.

Installatie schermen:

Bediening:

Je kunt de lamp aan- en uitzetten, het dimniveau bepalen, de kleur van de witte LED veranderen (warm/koud) en hem een vast kleur geven via de RGB led's. Helemaal compleet dus.

Opties om een automation te maken:

Triggers:

Actions:

Voorbeeld automation:

We maken als voorbeeld als de zon ondergaat, dat dan de lamp wordt aangezet.

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Buitenverlichting