Onze sponsor:

Review:

30 augustus 2022 | Niels Laan | Lidl, Tussenstekkers/Wall plugs

Lidl/Silvercrest Smart Plug - Tussenstekker - Zigbee

Installatie via Home Assistant:

We gaan deze tussenstekker ook installeren met de gratis software van Home Assistant. Je kunt dit pakket op verschillende hardware installeren, wij gebruiken een Raspberry pi 3. Het leuke van dit systeem is dat je goedkoop je huis slimmer kunt maken. 

De tussenstekker werkt via de Zigbee 3.0 protocol, om deze werkend te krijgen met Home Assistant heb je een gateway/controller nodig. Wij gaan hiervoor de Conbee 2 USB stick gebruiken.

De eerste stap (mocht je dit nog niet gedaan hebben) is deze stick installeren op Home Assistent. Het is een kwestie van de stick in de PI te pluggen en dan naar de configuratie/intergraties te gaan. Je ziet hem dan direct staan. Nu moet je nog wat stappen doorlopen en zal hij automatisch worden toegevoegd.

Nu gaan we naar de stick zelf en klikken op "add device" onder aan de pagina. Je ziet direct dat hij de plug probeert te vinden. Om hem gevonden te krijgen stoppen we de tussenstekker in het stopcontact en houden het knopje 5 seconden ingedrukt tot de LED gaat knipperen. Na enkele seconden zien we hem verschijnen.

Installatie schermen:

Bediening:

Je krijgt een aan- en uitschakelaar. Er is geen stroommeting aanwezig.

Automatiserings opties:

Je krijgt onderstaande opties tot je beschikking om een slimme regel te maken:

 

Tiggers:

 

Dan:

Voorbeeld automatisering:

We zorgen dat als de zon ondergaat de tussenstekker aangezet wordt.

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels