Onze sponsor:

Review:

05 maart 2018 | Niels Laan | Smart Home Hubs, Domoticz

Domoticz

Conclusie:

Domoticz is een open source en gratis domotica systeem welke door vrijwilligers in elkaar is gezet. Als je dit bedenkt dan is het heel knap wat er is neergezet. Aan liefde en aandacht ontbreekt het in iedergeval niet. 

Het leuke van Domoticz is dat de software op verschillende besturingssystemen en hardware geïnstalleerd kan worden. Zo is mogelijk om het geheel te laten draaien op een RasberryPi 3 welke al te krijgen is voor 50 euro. Een oude laptop welke je over hebt kun je ook gebruiken. De installatie is eenvoudige en er is veel informatie te vinden op de website van Domoticz.

Andere voordeel is dat je bijna elke draadloze communicatie protocol wel kunt gebruiken. Zo kun je de goedkope 433Mhz apparaten gebruiken maar ook de wat meer betrouwbaardere Z-Wave protocol. Koppeling met Xiaomi MiHome, Ikea TRADFRIT en Philips HUE is ook geen enkel probleem. 

Het maken van regels is door het gebruik van "blocky" programmeren bijna door wel iedereen te doen. Het voordeel van deze methode is dat je zowel simpele regels als zeer complexe regels kunt maken. Dus wil je serieus aan de slag met home automation dan zul je niet snel tegen beperkingen aanlopen. Er moet wel gemeld worden dat enige programmeerkennis wel erg prettig is.

De web-interface ziet er niet echt gelikt uit maar is wel is simpel van opzet. Ondanks deze simpelheid moet je soms best wel even zoeken waar iets staat. Het toevoegen van apparaten is bijna altijd wel een uitzoek klusje en wijst niet zomaar vanzelf. Gelukkig staat er wel veel informatie op het internet. 

Ik heb een beetje dubbel gevoel bij Domoticz aan de ene kant is het gratis en bied het ontzettend veel mogelijkheden, aan de andere kant voelt het niet als een professioneel systeem en moet je te veel zelf uitzoeken. Naast deze punten zijn er genoeg verhalen te vinden waaruit blijkt dat niet alles even stabiel werkt. Waarbij ik wel moet vermelden dat dit niet altijd aan de software ligt. Tijdens mij review heb ik hiervan niks ondervonden en deed alles zoals het hoort te werken. De reactie tijd van modules was ook zeer goed te noemen en ze werden bijna allemaal zonder problemen toegevoegd.

Dus mijn conclusie is ook dat als je een domotica systeem zoekt waarbij je niet veel zin hebt om alles uit te zoeken dan is Domoticz niet het juiste pakket. Hou je ervan om alles zelf uit te zoeken en te ontdekken dan is Domoticz een zeer leuk platform. Als je een krap budget hebt (dan zou ik uberhaupt niet beginnen aan Domotica) dan zal je het voor lief moeten nemen dat je er veel tijd in moet stoppen om alles werkend te krijgen.

Wat ik als laatste nog wil melden is dat er een zeer actief ontwikkelplatform is. Dus als je handig bent kun je zelf plug-ins maken of zelfs bijdragen aan de code.

 

Dus: Zoek je een goedkope oplossing en vind je het leuk om zelf dingen uit te zoeken? Dan is Domoticz een goed pakket.

Gratis
Kan geïnstalleerd worden op verschillende besturingssystemen en hardware
Open platform
Regel/evenst maken zeer uitgebreid

Wijst niet vanzelf
Interface wat rommelig
Veel zelf uitzoeken
Niet voor echte beginners

Wij willen rfxCOM bedanken voor het beschikbaar stellen van een controller.

Dit product is te koop voor:


80
Kopen
rfxCOM
61
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.