Onze sponsor:

Review:

05 maart 2018 | Niels Laan | Smart Home Hubs, Domoticz

Domoticz

Installatie:

Wij zullen de installatie gaan uitvoeren op een systeem waarop Windows 10 geïnstalleerd is. Installeren moet zeer gemakkelijk zijn volgens de website. Het is een kwestie van de software downloaden en de installatie te starten. Ik had het geheel binnen 2 min. draaien. Het beheer gaat via je webbrowser die automatisch opstart.

Vervolgens is het zaak dat wij ook apparaten kunnen gaan aansturen. Wij willen bv een lamp kunnen aan- of uitzetten. Om dit goed te testen wil ik gebruik maken van de Z-Wave en 433Mhz protocol. Z-Wave is een draadloze communicatie protocol en onderscheid zich door 2 weg communicatie en kan een mesh netwerk opbouwen. Hierdoor kunnen de apparaten ook onderling met elkaar communiceren waardoor je betere dekking in je huis krijgt. Omdat deze software zeer gericht is op budget domotica neem ik ook de 433Mhz protocol mee. Deze protocol onderscheid zich door de prijs, heeft 1 weg communicatie en is niet beveiligd.

Z-Wave installatie:

Om Z-wave apparaten te kunnen gaan gebruiken moet ik een controller installeren. Domoticz is tenslotte alleen een software pakket. 

De volgende controllers worden ondersteund:
Aeon Labs Aeotec Z-Stick S2 (non Z-Wave Plus)
Aeon Labs Aeotec Z-Stick Gen5 (Z-Wave Plus)
Vision Z-Wave Stick ZU1401
Z-Wave.Me RaZberry (Raspberry PI GPIO daughter card)
Z-Wave.Me RaZberry2 (Raspberry PI GPIO daughter card with better antenna)
Z-Wave.Me UZB Z-Wave Plus USB stick

Wij zullen de Aeon Labs Z-Stick Gen5 gaan gebruiken. Het installeren hiervan was even een google klusje want dit wees niet helemaal voor zichzelf. Hierbij is het goed om te weten dat er gebruik wordt gemaakt van de Open Z-Wave database voor de toegevoegde apparaten. Niet alle fabrikanten maken hiervan gebruik, dus niet alle Z-wave apparaten zullen zomaar goed werken. Via deze lijst kun je een overzicht vinden.

Toevoegen apparaten

Om een apparaat toe te voegen ga je naar het menu item "Setup" en hierna naar "Hardware" en klik je vervolgens weer op setup (bij de Z-Wave stick). Vervolgens klik je aan de rechtkant op "Node management" en hierna op "include node". 

Hierna moet je het apparaat in de leermodus zitten. Dit zal je moeten opzoeken in de handleiding van het product want er word geen verdere uitleg gegeven door Domoticz. Vaak is het 3x achter elkaar op een knopje drukken of het apparaat te voorzien van stroom. Er is overigens op het dashboard ook een toevoegen knop. Helaas lukt het mij niet om via deze weg iets toe te voegen. Via de eerste genoemde weg wel.

Aeon Labs Smart Dimmer (Z-Wave Plus)

Een leuke test is om deze dimmer toe te voegen en te kijken of hij goed werkt. Hij werd netjes gevonden en ik zie alle eind punten/opties verschijnen. Zo kan kan het het dim nivo instellen en de kleur van de LED. Deze plug heeft ook een energiemeting (huidige en totaal verbruik) en deze wordt ook getoond.

Dit werkt dus allemaal prima.

Installatie schermen:

Fibaro Relay Switch 2

Het toevoegen van de Dimmer was natuurlijk niet helemaal eerlijk omdat deze niet heel veel verkocht wordt. Daarom pakken we nu de Fibaro Relay Switch 2, deze is in grote getale verkocht en werkt, op de door ons getest controllers, altijd prima.

We voegen hem weer toe aan de Domoticz.  Wat direct opvalt is de snelheid waarmee het toevoegen gaat. Deze is supersnel en de switch is zo toegevoegd. Helaas bij het aan- en uitzetten van de schakelaar via de interface zie ik niks gebeuren bij de lamp. Ook het handmatig aanzetten via de wandschakelaar doet niks in Domoticz. Na even googlen zie ik dat het systeem gereboot moet worden maar ook hierna was er nog geen respons. 

Ik geef niet zo snel op aangezien dit wel vaker voorkomt bij Z-Wave apparaten, dus probeer ik het nog een keer. Na de reset en toevoegen zie ik hem weer verschijnen en nu werkt de schakelaar wel. Schakeling via de wandschakelaar werkt nu ook. Helaas is dit maar van korte duur want na een reboot werkt de wandschakelaar wel maar via de interface niet meer. Nu zou dit natuurlijk met bereik te maken kunnen maar de controller en schakelaar zitten maar 50 cm uit elkaar. Via het forum van Domoticz zie ik dat wel meer mensen last hebben van dit probleem.

Installatie schermen:

Neo Coolcam Power Plug

Als we toch voor budget gaan dan is de Neo Coolcam tussenstekker natuurlijk een goede kandidaat. Deze is al te krijgen voor € 20,00. Deze gaan we uiteraard ook toevoegen. Hij werd netjes gevonden en zie de aan- en uitschakelaar, huidige verbruik, totaal verbruik, voltage en ampère. 

Installatie schermen:

433Mhz/RFXcom

Wil je echt goedkoop aan de slag met domotica dan is de 433Mhz protocol een goedkope oplossing. KlikAanKlikUit is hiervan een grote fabrikanten welke o.a. te verkrijgen zijn bij de bouwmarkt of via onze partner natuurlijk. Zo is er al een tussen stekker is al voor €19,99.

Om met deze protocol te kunnen werken heb je weer een controller nodig. Deze keer gebruiken we de RFXcom USB module welke te koop is voor €110. Deze gaan we als eerste installeren. Dit kun je doen  door hem van stroom te voorzien via een USB ingang. Vervolgens ga naar het hardware paneel en selecteer je daar RFXcom om hem toe te voegen. 

Easy Living Tussenstekker

Ik heb niet zoveel 433Mhz apparatuur liggen maar deze tussenstekker heb ik nog liggen van de Homewizard. Als eerste heb ik geprobeerd hem toe te voegen via het hoofdscherm dit lukte helaas niet. Vervolgens ging ik naar de RFXcom instellingen maar daar kun je niks toevoegen. Dus toch maar weer even google raadgepleegd, daarvond ik dat je hem bij "manual light/switch" moest toevoegen als een HE/ EU apparaat met een willekeurige code. Hierna werd hij toegevoegd en kun je hem bedienen via het dashboard. De tussenstekker reageert goed op commando's. 

Cresta Thermometer

Het volgende apparaat is een van de goedkoopste thermometers van Cresta. Deze kan naast de temperatuur ook de vochtigheid meten. Ik heb er al een paar in gebruik in mijn huis en deze werden zonder toe te voegen ook meteen gevonden.

KlikAanKlikUit draadloze bewegingsmelder

Als laatste apparaat is de draadloze KaKu bewegingsmelder aan de beurt. Deze heb ik al een tijd niet meer in gebruik dus vervang ik eerst batterijen en zet ik heb in de leermodus. Helaas wordt hij niet gevonden en kom ik via google ook niet veel te weten waarom dit is. Als ik op de RFXcom (controller) website kijk dan zou hij wel ondersteund moeten worden.

Zigbee

Tijdens het schrijven van dit artikel is er nog geen mogelijkheid om een Zigbee USB stick werkend te krijgen met Domoticz. Er zijn wel diversen andere manieren om de HUB van zowel Ikea als Xiaomi te koppelen. Op deze manier kun je via de HUB je lampen bedienen.

We zullen hierover nog een uitgebreid artikel maken. Deze producten zijn namelijk prijs technisch zeer interessant. 

Dashboard/Switches/Temperature/Utility

Als je een apparaat hebt toegevoegd verschijnen deze op verschillende dashboards. Als je bv een lamp hebt toegevoegd dan komt deze bij het switches gedeelte en heel verrassend een temperatuur meter bij de temperature. Je kunt een apparaat als favoriet markeren en dan verschijnt deze op het dashboard.

Weather:

Er is een tabje "Weather" waar je de lokale weerberichten kunt tonen. Hoe je dit werkend kunt krijgen spreekt niet voor zich maar via de WiKi van domoticz is er wel uit te komen:
https://www.domoticz.com/wiki/Virtual_weather_devices

Dit product is te koop voor:


80
Kopen
rfxCOM
61
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.