Onze sponsor:

Review:

04 januari 2024 | Niels Laan | Ikea, Raam/deur sensoren

Ikea Parasoll - Deur-/raamsensor

Een review van de nieuwe Ikea Parasoll - Zigbee deur- en raamsensor.

Drums please

Yeah, Ikea komt weer met nieuwe producten en dat is altijd goed nieuws. Want dat betekend dat je een slim product voor een zeer aantrekkelijke prijs kunt kopen. Of dat ook het geval is met deze deursensor gaan we natuurlijk weer bekijken.

Laten we een beginnen met de naam, want deze doet vermoedden dat je een parasol gaat kopen. Nou dat is echt niet het geval, want dit is een Zigbee deursensor. Je kunt met deze sensor registeren of deuren of ramen open of dicht zijn. Handig als je jouw voordeur open doet en er dan automatisch een lamp aan gaat. Of juist om te zien dat een raam dicht is.

Deze sensor werkt draadloos en is dus gemakkelijk overal in je huis te installeren. Op de sensoren zitten aan de achterkant een plakstrip, en bij de deur kant kun je hem ook vastschroeven dus bevestigen is zo gedaan. Hij werkt via 1 AAA batterij, wat natuurlijk handig is want deze is goed te verkrijgen. Je kunt er zelfs een oplaadbare batterij is doen, wel zo milieuvriendelijk. 

Op de website van Ikea staat dat deze sensor een ip-rating heeft van 44, wat betekend dat hij spatwater dicht is. Maar dit betekend niet dat je hem persé buiten kunt gebruiken. Bij de specificaties staat namelijk dat de werk temperatuur tussen de 0 en 40 graden moeten zijn. 

Door het gebruik van deze batterij is hij niet echt super klein maar we hebben weleens grotere sensoren gezien. Hij is 40mm breed, 88mm hoog en 18mm diep en bestaat uit 2 delen; een sensor welke op het kozijn komt en een magneet welke je op de deur bevestigt.

De sensor werkt dus met een magneet die het contactje open of dicht zet. Hierdoor weet de sensor dat een deur/raam open of dicht staat.

Zigbee for the win

Deze sensor maakt gebruik van de Zigbee protocol. Zigbee is een energiezuinig en draadloos communicatieprotocol dat speciaal is ontworpen voor Smart Home systemen. Het maakt gebruik van het IEEE 802.15.4-protocol en maakt betrouwbare, kosteneffectieve communicatie mogelijk tussen apparaten met beperkte middelen. Zoals sensoren en slimme apparaten. Zigbee-apparaten kunnen een mesh-netwerktopologie vormen, waarbij ze onderling communiceren en signalen kunnen doorgeven. Dankzij zijn lage energieverbruik, betrouwbaarheid en interoperabiliteit speelt Zigbee een belangrijke rol in de wereld van IoT.

Door deze protocol zou hij ook gemakkelijk moeten werken op andere Smart Home systemen dan van Ikea zelf. Dit gaan we natuurlijk weer testen.

Duurkoop is goedkoop:

Deze sensor is te koop voor 9,95 wat hem de goedkoopste Zigbee sensor op de markt maakt. Zelfs een merk zoals Aqara, welke bekend staan om goedkope producten, betaal je 2x zoveel. Of hij net zo goed werkt als alle andere gaan we natuurlijk testen. 

We gaan hem dus eerst installeren.

Lees hier verder 

Wat krijg je:

- Sensor
- Magneet
- Verklaring

Specificaties:

Materiaal: ABS-kunststof
Protocol: Zigbee 3.0
Voeding: 1x AAA Batterij

 

Uiterlijk:

Grootte:

Wij zullen deze deur- en raamsensor gaan installeren op de volgende controllers:

- Ikea dirigera hub
- Homey PRO
- Philips HUE
- Home assistant

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Raam/deur sensoren