Onze sponsor:

Review:

04 januari 2024 | Niels Laan | Ikea, Raam/deur sensoren

Ikea Parasoll - Deur-/raamsensor

Installatie via Home Assistant:

Als laatste systeem gaan we deze deursensor toevoegen aan Home Assistant. Dit is een gratis open source pakket welke je op diverse hardware kunt installeren. Wij gebruiken een Raspberry pi 3 het Zigbee gedeelte sturen wij aan met een Conbee 2 USB Stick. Deze werk via de Zigbee 3.0 protocol dus hij zou zonder problemen moeten werken.

De Conbee stick moet je eerst installeren (mocht je dit nog niet gedaan hebben) op Home Assistent. Dit is heel eenvoudig want het is een kwestie van de stick in de PI te pluggen en dan naar de configuratie/integraties te gaan. Je ziet hem dan direct staan. Nu moet je nog wat stappen doorlopen en dan zal hij automatisch worden toegevoegd.

Nu kunnen we de sensor toevoegen door eerst de batterij in de sensor te plaatsen. Hiervoor moet je de houder aan de achterkant losmaken, en met een schroefdraaier een klepje openen. Plaats vervolgens een AAA batterij (dit gaat wat stroef) en je ziet aan de voorkant het ledje rood oplichten, wat aan geeft dat hij stroom heeft.

Nu gaan we naar de Conbee stick (bij je integraties) en klikken op apparaten en hierna op "add device" in Home Assistant om het zoeken te starten. Na enkele seconden zien we hem verschijnen.

Installatie schermen:

Werking:

Als je de deur/raam open of dicht doet wordt er een signaal naar de Homey gestuurd van de status. Je kunt dus zien of de deur open of dicht is, je ziet tevens het batterijniveau.

Opties voor automation:

Voorbeeld automation:

 

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Raam/deur sensoren