Onze sponsor:

Review:

Homey Pro by Athom

Instellingen

We gaan nu verder met de alle algemene instellingen van de Homey. 

APP's

Zoals al gezegd is het mogelijk om APP's te installeren op de Homey. In het APP gedeelte vind je alle geïnstalleerde APP's en een link naar de store (https://apps.athom.com/). Homey is een open platform waardoor het mogelijk is om zelf ook APP's toe te voegen. Meer controllers hebben deze mogelijkheid (Fibaro/Vera) het probleem hiermee is dat deze APP's vaak niet door een interne programmeur gemaakt worden. Hierdoor kan de kwaliteit weleens niet op orde zijn. En als de programmeur er geen zin meer in heeft worden deze problemen vaak ook niet opgelost. Voordeel is uiteraard dat iedereen wat kan toevoegen en er soms hele leuke en handige dingen worden gemaakt.

De belangrijkste/meest gebruikte APP's worden door Athom zelf gemaakt. Zoals de mogelijkheid om Fibaro modules toe te voegen, maar ook de Nest producten komen van hun zelf. Ik zie ook regelmatig nieuwe updates binnenkomen. Er wordt dus ook goed gewerkt aan het bijhouden van de APP's.

Overzicht van geïnstalleerde APP's

APP store:

Elke voorbeeelden van APP's

Buitenradar

Je kunt aan de Homey het weerbericht opvragen.

Soundboard

Je kunt de Homey een eigen mp3 bestand laten afspelen.

IFTTT

Koppeling met IFTTT. Hier krijg je de mogelijkheid om duizenden andere apparaten te koppelen. Zie ook het kanaal bij IFTTT: https://ifttt.com/homey

KODI

Koppeling met media speler waar Kodi op draait.

Overige instellingen APP:

Algemeen:

In dit gedeelte vind je de schijfruimte, geheugen gebruik en firmware versie. Er is tevens een mogelijkheid om een log naar Athom te sturen (als er problemen zijn). En mocht je Homey niet meer lekker draaien dan kun je hem hier herstarten.

Privacy:

In dit scherm kun aan-/uitzetten of Homey je positie moet bijhouden.

Spraak:

Hier kun je de snelheid instellen en of een man (Ruben) of een vrouw (Lotte) je mag toespreken. 

Geluid:

Het geluidsniveau van de speaker.

Led ring:

De helderheid van de LED ring kun je hier instellen en de screensaver aan-/uitzetten.

Taal:

Er zijn 2 talen beschikbaar: Nederlands en Engels

Locatie:

De Homey heeft de mogelijkheid om de locatie van je huis via de APP van de telefoon op te halen. Je kunt ook zelf een locatie selecteren.

Notificaties:

Hier kun je instellen welke applicaties notificaties mogen sturen. Notificaties worden overigens boven in je scherm getoond.

Z-Wave

Hier vind je de instellingen van de ingebouwde Z-Wave chip. Zo kun je het gehele Z-Wave Netwerk resetten, een apparaat verwijderen, je Homey toevoegen aan een ander netwerk (werkt momenteel nog niet) en er zijn nog wat instellingen/informatie voor de geeks.

Zigbee

Heel verrassend de Zigbee instellingen vind je hier.

Gebruikers:

In het gebruikersgedeelte kun je iemand toegang geven tot jouw Homey. Het is niet mogelijk om verschillende rollen/rechten toe te kennen, een gebruiker mag dus alles.

Updates:

Hier kun je aangeven of je automatisch de laatste updates wilt ontvangen. Daarnaast is er een mogelijkheid om Beta firmwares te installeren. Uiteraard brengt dit het risico met zich mee dat je Homey niet meer goed werkt.

Experimenten:

Je kunt hier instellen of je experimentele functies wel of niet wilt gebruiken. Zo is er een Apple Homekit koppeling, ingebouwde microfoon en virtuele apparaten functie. Zoals de naam al doet vermoeden zijn deze nog niet volledige getest en doorontwikkeld. Dus op eigen risico installeren.

Inzichten

Het inzichten gedeelte geeft inzicht in wat je apparaten allemaal doen. Je kunt bv zien wat de temperatuurverloop is. Dit gedeelte is zeer uitgebreid opgezet. Zo kun je terug in de tijd kijken, de grafieken exporteren, een CSV bestand van de data maken, alles verwijderen en het grafiektype veranderen.

Je kunt ook meerdere sensoren aanvinken om deze met elkaar te vergelijken, die je vervolgens kunt opslaan als een template. Ander goed punt is dat de data veilig lokaal wordt opgeslagen en hier dus geen derde partij bij kan. Hier kunnen andere controllers nog een voorbeeld aan nemen.

Het is jammer dat je de aan- en uit actie niet kunt inzien. Dat vind ik wel wat vreemd. Het is wel wenselijk om je variabele in te kunnen zien. Als we toch bezig zijn met de minpunten dan is het ook jammer dat deze grafieken niet in de APP zitten. Het is overigens wel mogelijk om een beperkte logging in te zien in de APP.

Developers gedeelte:

Naast de APP is er ook een webgedeelte van de Homey. Athom noemt dit het developers gedeelte. Hier kun oa de homey herstarten, de performance inzien en systeemgegevens bekijken. Daarnaast vind je al de apparaten hier (Z-Wave, BT, Zigbee en 433Mzh) en kun je een uitgebreid overzicht krijgen van je netwerk. Zo kun je zien wat je netwerkconnectie is tussen de verschillende apparaten. Je vind hier ook je netwerkheal om je netwerk opnieuw te kunnen opbouwen. Zeer handige feature om te zorgen dat alles goed blijft werken.

Voor ontwikkelaars vind je hier ook de Web-API en SDK welke allemaal zeer goed zijn gedocumenteerd. Als ontwikkelaar kun je dus helemaal los gaan met dit systeem. Als laatste vind je hier ook de firmware versies en de server status.

Veilig alles gebackupt

Een heikel punt bij de Homey was altijd dat er geen backup van je configuratie gemaakt kon worden. Hierdoor was je bij een crash al je instellingen, apparaten en flows kwijt. Niet een hele geruststellende . Gelukkig heeft Homey deze mogelijkheid nu ingebouwd. Elke nacht wordt er automatisch een backup gemaakt en er worden 7 versies voor je bewaard. Deze kun je overigens via: https://homey.app/en-us/account/backups/ beheren.

Je kunt een backup terug zetten als je bv een nieuwe Homey hebt. Een backup maken is niet gratis je moet hiervoor een abonnement aanschaffen. Deze kost 1 p/mnd of 10 euro p/jagedachtear.

Dit product is te koop voor:


399
Kopen
299
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen

Nog meer van:

Smart Home Hubs
Hoi! Google en de EU vinden dat ik moet aangeven dat ik Cookies gebruik. Wij gaan ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier onze privacyverklaring.